ventilatie

Ventileren is een continu proces waarin verse lucht in uw huis komt. Ventileren kan op een natuurlijke manier of op een mechanische manier. Een goede venilatie is belangrijk voor een goed binnenklimaat.

In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.

Veel gevraagd over ventilatie

Ik heb last van schimmel of vochtplekken in mijn woning. Wat kan ik doen?

Schimmels en vochtplekken worden meestal veroorzaakt door te weinig ventilatie. Ze ontstaan vaak als eerste in natte en vochtige ruimtes, bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer. Hoe u beter kunt ventileren kunt u lezen op de informatiepagina ventileren of raadpleeg de brochure Schimmel voorkomen en verwijderen.

De schimmel kunt u afnemen met warm soda water of chloor-bleek. Dit doodt de schimmel. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. Voor extra advies kunt u contact met ons opnemen via (072) 8 222 888.

Zijn er ook tips om goed te ventileren?

Goed ventileren betekent dat het woonvocht naar buiten word afgevoerd. Gebruik daarvoor zoveel en zo lang mogelijk de aanwezige ventilatieroosters en ramen. Tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoge stand zetten en ongeveer 20 minuten laten aanstaan na het koken en douchen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de informatiepagina: ventileren.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een volwassene produceert in 24 uur tussen de 9 en 12 liter vocht. Door te ventileren wordt de door de bewoners geproduceerde vochtige lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door verse en drogere lucht. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de volgende informatiepagina: ventileren.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

  • bobbelend behang
  • schimmel op muren of plafond
  • schimmel in de badkamer

Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let u er dus op dat u goed ventileert, dit zorgt voor een gezonder klimaat in huis.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de informatiepagina ventileren  of raadpleeg de brochure Schimmel voorkomen en verwijderen.

Ik ervaar stankoverlast in mijn huis van de buren van hun houtkachel? Hoe wordt dit opgelost?

U kunt contact opnemen met Kennemer Wonen via telefoonnummer (072) 8 222 888. U kunt dan vragen naar een van onze medewerkers vastgoedkwaliteit.