ventilatie

Ventileren is een continu proces waarin verse lucht in uw huis komt. Ventileren kan op een natuurlijke manier of op een mechanische manier. Een goede venilatie is belangrijk voor een goed binnenklimaat.

In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.

Veel gevraagd over ventilatie

Ik heb last van schimmel of vochtplekken in mijn woning. Wat kan ik doen?

Algemeen

Schimmels en vochtplekken worden meestal veroorzaakt door te weinig ventilatie. Ze ontstaan vaak als eerste in natte en vochtige ruimtes, bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer. De schimmel ziet u vaak als eerst op de (koudere) buitenmuur.

Is de schimmel een grote zwarte vlek? Maak dan een foto en stuur deze naar info@kennemerwonen.nl, ter attentie van afdeling Vastgoedkwaliteit. Wij beoordelen uw foto en nemen contact met u op.

Heeft u last van verspreide zwarte puntjes? Dan kunt u de schimmel afnemen met warm soda water of chloor-bleek. Dit doodt de schimmel. Eventueel kunt u daarna een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen. Voor extra advies kunt u contact met ons opnemen via (072) 8 222 888.

Tips over hoe u schimmels weghaalt en voorkomt, vindt u ook op de website van GGD Leefomgeving.

Op de website van de GGD vindt u ook handige uitlegfilmpjes over ventileren en het verwijderen van schimmel:

Hoe u beter kunt ventileren kunt u lezen op de informatiepagina ventileren of raadpleeg de brochure Schimmel voorkomen en verwijderen.

Woont u in een eengezinswoning van voor 2000? En heeft u nog nooit energiebesparende maatregelen, zoals gevelisolatie, aangevraagd? Dan is het aan te raden om te onderzoeken welke isolatiemogelijkheden er voor uw woning zijn. Dien hiervoor een aanvraag in via Isolatie op verzoek.

 

Zijn er ook tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het woonvocht naar buiten wordt afgevoerd. Gebruik daarvoor zoveel en zo lang mogelijk de aanwezige ventilatieroosters en ramen. Tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoge stand zetten en ongeveer 20 minuten laten aanstaan na het koken en douchen. Na het douchen de badkamer goed droogmaken scheelt ook al heel veel! Het is belangrijk dat u ook in de slaapkamer regelmatig de verwarming aan zet, zodat vocht kan worden afgevoerd.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de informatiepagina: ventileren.

Heeft u last van schimmelplekken? Op de website van GGD Leefomgeving leest u tips hoe u schimmels kunt weghalen en voorkomen.

In de onderstaande video's krijgt u tips over het voorkomen en weghalen van schimmels:

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ook in de winter is het belangrijk om uw woning goed te ventileren. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een volwassene produceert in 24 uur tussen de 9 en 12 liter vocht. Door te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door verse en drogere lucht. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren. Daarnaast raden wij aan om ook de verwarming regelmatig op 21 graden te zetten, zodat vochtige lucht beter kan worden afgevoerd.

Op de website van GGD Leefomgeving leest u tips over ventilatie en het beperken van vocht en schimmel.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de volgende informatiepagina: ventileren.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

  • bobbelend behang
  • schimmel op muren of plafond
  • schimmel in de badkamer

Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let u er dus op dat u goed ventileert, dit zorgt voor een gezonder klimaat in huis.

Op de website van GGD Leefomgeving leest u tips over ventilatie en het beperken van vocht en schimmel.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de informatiepagina ventileren  of raadpleeg de brochure Schimmel voorkomen en verwijderen.

Ik ervaar stankoverlast in mijn huis van de buren van hun houtkachel? Hoe wordt dit opgelost?

Algemeen

U kunt contact opnemen met Kennemer Wonen via telefoonnummer (072) 8 222 888. U kunt dan vragen naar een van onze medewerkers Sociaal Beheer.

Wat doet Kennemer Wonen aan hittebestrijding in mijn woning?

Algemeen

Bij extreem hoge temperaturen is de kans groot dat het onbehaaglijk warm wordt in uw woning. Kennemer Wonen zorgt niet voor airconditioning of andere hittemaatregelen.

Om de warmte te bestrijden, kunt u het beste ramen, deuren en gordijnen dicht laten zolang de zon schijnt. Als de zon onder is, kunt u alle ramen en deuren tegen elkaar openzetten. Zo haalt u koelere lucht naar binnen. Ook 's morgens vroeg is een goed moment om de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Het is dan nog wat koeler buiten.

Minder milieuvriendelijk is het plaatsen van een airconditioner of een ventilator. Een mobiel apparaat kunt u zelf aanschaffen.

Wilt u op eigen kosten een airconditioner met buitenunit of een zonnescherm plaatsen? Vergeet dan niet eerst een aanvraag voor ZAV (zelf aangebrachte voorziening) te doen.

Woont u in een eengezinswoning met een bouwjaar ouder dan 2000? En heeft u eerder geen isolerende maatregelen aangevraagd? Dan kunt u via Isolatie op verzoek een aanvraag indienen. Een goed geïsoleerde woning houdt immers in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte buiten.