Vragen over de hoge energiekosten?

Door de energiecrisis kan uw energierekening heel hoog zijn. Wij willen u hier graag mee helpen. Daarom geven we u op deze pagina tips over wat u zelf kunt doen, wat Kennemer Wonen doet, wat uw gemeente doet en wat de overheid doet.

Hulp bij de hoge energieprijzen

Wat kunt u zelf doen?

Tips om energie te besparen

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. Hieronder vindt u handige tips over wat u kunt doen om energie te besparen.

Bekijk onze tips om energie te besparen

Ook op de website van Milieucentraal en Zet ook de knop om staan veel manieren beschreven om zuiniger met energie om te gaan.

Ventilatie

Het is belangrijk om uw woning goed te ventileren, ook in de winter. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Door te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door verse en drogere lucht. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Bekijk onze tips over ventilatie

Wat doet Kennemer Wonen?

Verduurzaming

Kennemer Wonen zet zich al jaren in voor duurzaam wonen. Zo hebben wij het grootste deel van ons bezit inmiddels voorzien van zonnepanelen, hebben we al veel woningen mogen isoleren en zijn onze nieuw te bouwen woningen zo veel mogelijk energieneutraal. Ook gaan wij de komende jaren door met het isoleren van onze bestaande woningen.

Zonnepanelen

Wij willen onze huurders laten wonen tegen zo laag mogelijke woonlasten. Ook willen we bijdragen aan een beter milieu. Het aanbieden van zonnepanelen op onze woningen is één van deze maatregelen. Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordelige manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu én uw eigen portemonnee. Inmiddels heeft 87% van onze woningvoorraad zonnepanelen op het dak. 

Lees meer over zonnepanelen

Isolatie op verzoek

Kennemer Wonen biedt haar huurders de mogelijkheid hun woning gratis te isoleren. U betaalt dus geen huurverhoging. Het isoleren van een woning zorgt wel voor een forse besparing op uw energierekening. Isolatie op verzoek kan worden aangevraagd door huurders van een eengezinswoning van vòòr 2000..

Met dak- bodem- en muurisolatie zorgen wij ervoor dat u thuis energie kunt besparen. In het kort kunt u stellen dat isolatie vooral voordelen heeft. Natuurlijk is er wat overlast maar uiteindelijk gaan uw portemonnee en uw comfort er op vooruit. Een derde voordeel is dat het milieu minder belast wordt.

Lees meer over Isolatie op verzoek

Wat doet uw gemeente?

Regelingen van de gemeenten

Woont u in één van de volgende gemeenten? Kijk dan op de onderstaande websites voor meer informatie en hulp bij het aanvragen: 

Als u in gemeente Alkmaar woont, kijk dan op de website van Zaffier voor meer informatie en hulp bij het aanvragen.  

Energiecoaches

Woont u in de gemeente Alkmaar en huurt u een woning van ons? Dan kunt u gratis energieadvies krijgen van een energiecoach. Kijk op de website van het Duurzaam Bouwloket voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Wat doet de overheid?

Prijsplafond op energie

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat u tot een bepaald gebruik niet meer betaalt dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening.

Lees meer over het prijsplafond

Prijsplafond voor blokverwarming

Het kabinet werkt aan een regeling om de huishoudens die een blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit hebben te helpen met de hoge energieprijzen. Naar verwachting is de regeling midden februari afgerond. Kennemer Wonen zal de energiecompensatie van de Overheid verrekenen met uw maandelijkse voorschotbedrag. De compensatie is ongeveer € 88,00 per maand. De compensatie van de overheid zorgt ervoor dat het voorschotbedrag voor de stookkosten niet of niet veel hoeft te stijgen in (2023).

Lees meer over het prijsplafond voor blokverwarming

Energietoeslag

Ook in 2023 kunnen inwoners energietoeslag aanvragen. De hoogte van de toeslag en wanneer u de toeslag kunt aanvragen is nog onbekend. De regeling gaat naar verwachting in juni 2023 in.

Lees meer over de energietoeslag

Tijdelijk Noodfonds Energie

Vanaf 7 februari kunnen huishoudens met een laag- of middeninkomen met een hoge energierekening terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds helpt huishoudens die in aanmerking komen voor steun door een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023 te betalen. Steun vanuit het Noodfonds is vanaf nu aan te vragen voor deze periode. De steun kan worden aangevraagd op de website . Hier kunt u via de Noodfonds-check bekijken of u in aanmerking komt voor de steun. Nadat u deze check heeft gedaan, krijgt u instructies om de aanvraag te starten.

Lees meer over het Tijdelijk Noodfonds Energie

Heeft u zorgen over uw woonlasten?

Betalingsregeling

Lukt het u niet om uw huur  op tijd te betalen? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten. Samen gaan we kijken naar een oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een betalingsregeling. U betaalt de huur dan in termijnen.

Lees meer over betalingsregelingen

Regelingen van de gemeenten

Ook uw gemeente kan helpen. Voor hulp bij geldzorgen kunt u bij het Sociaal Team van uw gemeente terecht. U vindt de informatie en alle contactgegevens op de volgende websites: 

Voor gemeente Uitgeest: Sociaal Team gemeente Uitgeest. 

Voor gemeente Bergen: Sociaal Team gemeente Bergen.  

Voor gemeente Castricum: Sociaal Team gemeente Castricum.  

Voor gemeente Heiloo: Sociaal team gemeente Heiloo.  

Voor gemeente Alkmaar: Zaffier  

Op de website van Geldfit krijgt u tips om weer grip op uw geld te krijgen.

Jaarrekening energieleverancier

Ondanks het prijsplafond kan het zijn dat uw rekening nog hoger is dan u kunt betalen. Hoe verleidelijk het ook is: verlaag uw maandbedrag niet! U bouwt zo een buffer op om de gestegen energieprijzen op uw jaarafrekening te compenseren. Verwacht u betalingsproblemen? Neem dan op tijd contact op met uw energieleverancier om samen naar een oplossing te zoeken.