Vragen over de hoge energiekosten?

Door de energiecrisis kan uw energierekening heel hoog zijn. Wij willen u hier graag mee helpen. Daarom geven we u op deze pagina tips over wat u zelf kunt doen, wat Kennemer Wonen doet, wat uw gemeente doet en wat de overheid doet.

Hulp bij de hoge energieprijzen

Wat kunt u zelf doen?

Tips om energie te besparen

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. Hieronder vindt u handige tips over wat u kunt doen om energie te besparen.

Bekijk onze tips om energie te besparen

Ook op de website van Milieucentraal en Zet ook de knop om staan veel manieren beschreven om zuiniger met energie om te gaan.

Ventilatie

Het is belangrijk om uw woning goed te ventileren, ook in de winter. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Door te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door verse en drogere lucht. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Bekijk onze tips over ventilatie

Wat doet Kennemer Wonen?

Verduurzaming

Kennemer Wonen zet zich al jaren in voor duurzaam wonen. Zo hebben wij het grootste deel van ons bezit inmiddels voorzien van zonnepanelen, hebben we al veel woningen mogen isoleren en zijn onze nieuw te bouwen woningen zo veel mogelijk energieneutraal. Ook gaan wij de komende jaren door met het isoleren van onze bestaande woningen.

Zonnepanelen

Wij willen onze huurders laten wonen tegen zo laag mogelijke woonlasten. Ook willen we bijdragen aan een beter milieu. Het aanbieden van zonnepanelen op onze woningen is één van deze maatregelen. Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordelige manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu én uw eigen portemonnee. Inmiddels heeft 87% van onze woningvoorraad zonnepanelen op het dak. 

Lees meer over zonnepanelen

Isolatie op verzoek

Kennemer Wonen biedt haar huurders de mogelijkheid hun woning gratis te isoleren. U betaalt dus geen huurverhoging. Het isoleren van een woning zorgt wel voor een forse besparing op uw energierekening. Isolatie op verzoek kan worden aangevraagd door huurders van een eengezinswoning van vòòr 2000..

Met dak- bodem- en muurisolatie zorgen wij ervoor dat u thuis energie kunt besparen. In het kort kunt u stellen dat isolatie vooral voordelen heeft. Natuurlijk is er wat overlast maar uiteindelijk gaan uw portemonnee en uw comfort er op vooruit. Een derde voordeel is dat het milieu minder belast wordt.

Lees meer over Isolatie op verzoek

Wat doet uw gemeente?

Regelingen van de gemeenten

Woont u in één van de volgende gemeenten? Kijk dan op de onderstaande websites voor meer informatie en hulp bij het aanvragen: 

Als u in gemeente Alkmaar woont, kijk dan op de website van Zaffier voor meer informatie en hulp bij het aanvragen.  

Energiecoaches

Een aantal gemeenten biedt een gratis energiecoach aan.

Woont u in de gemeente Alkmaar?  Kijk voor meer informatie op Maak je klaar voor de winter met een gratis energiecoach - Gemeente Alkmaar.

In gemeente Castricum kunt u terecht bij Stichting welzijn. De contactgegevens vindt u via deze website: Energietoeslag lage inkomens | Gemeente Castricum

In gemeente Heiloo kunt u terecht bij de Energieklussers van Het trefpunt. Meer informatie vindt u hier: Energietoeslag lage inkomens | Gemeente Heiloo

In gemeente Uitgeest kunt gratis advies krijgen via Energiecoöperatie DUEC. Via deze website vindt u informatie over wat DUEC voor u kan doen.

Wat doet de overheid?

Prijsplafond op energie

In 2023 gold er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekende dat u tot een bepaald gebruik niet meer betaalde dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond kregen de meeste huishoudens korting op hun energierekening.

Het prijsplafond voor energie gold tot en met 31 december 2023. In 2024 geldt er geen maximale prijs meer voor gas, stroom en stadsverwarming. Wel kan het prijsplafond nog te zien zijn op de jaarnota die u krijgt van uw energieleverancier in 2024.

Lees meer over het prijsplafond

Prijsplafond voor blokverwarming

In 2023 gold een prijsplafond voor huishoudens die een blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit hebben. Kennemer Wonen verrekent de energiecompensatie van de Overheid met uw maandelijkse voorschotbedrag in 2023. De compensatie is onder andere afhankelijk van de toe te passen verdeelsleutel en ligt daarmee  tussen de € 30 en € 175. De tegemoetkoming vanuit de overheid zorgde ervoor dat de stijging van het voorschotbedrag voor de stookkosten kleiner werd.

Lees meer over het prijsplafond voor blokverwarming

Noodfonds Energie

Voor een half miljoen huishoudens is de hoge energierekening in de winter niet te betalen. Er is in 2024 geen energietoeslag en geen prijsplafond. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt mensen om energieschulden te voorkomen.

Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds krijgen voor een periode van zes maanden. De steun kan worden aangevraagd op de website . Hier kunt u via de Noodfonds-check bekijken of u in aanmerking komt voor de steun. Nadat u deze check heeft gedaan, krijgt u instructies om de aanvraag te starten.

Lees meer over het Tijdelijk Noodfonds Energie

Heeft u zorgen over uw woonlasten?

Betalingsregeling

Lukt het u niet om uw huur  op tijd te betalen? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten. Samen gaan we kijken naar een oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een betalingsregeling. U betaalt de huur dan in termijnen.

Lees meer over betalingsregelingen

Regelingen van de gemeenten

Ook uw gemeente kan helpen. Voor hulp bij geldzorgen kunt u bij het Sociaal Team van uw gemeente terecht. U vindt de informatie en alle contactgegevens op de volgende websites: 

Voor gemeente Uitgeest: Sociaal Team gemeente Uitgeest. 

Voor gemeente Bergen: Sociaal Team gemeente Bergen.  

Voor gemeente Castricum: Sociaal Team gemeente Castricum.  

Voor gemeente Heiloo: Sociaal team gemeente Heiloo.  

Voor gemeente Alkmaar: Zaffier  

Op de website van Geldfit krijgt u tips om weer grip op uw geld te krijgen.

Jaarrekening energieleverancier

Ondanks het prijsplafond kan het zijn dat uw rekening nog hoger is dan u kunt betalen. Hoe verleidelijk het ook is: verlaag uw maandbedrag niet! U bouwt zo een buffer op om de gestegen energieprijzen op uw jaarafrekening te compenseren. Verwacht u betalingsproblemen? Neem dan op tijd contact op met uw energieleverancier om samen naar een oplossing te zoeken.