Meer te besteden (met de VoorzieningenWijzer)

Veel mensen in Nederland hebben moeite met geld. En dat is vaak niet nodig. Er zijn heel veel regelingen en toeslagen waarmee  geld bespaard kan worden. Het aantal regelingen is veel. En het is ingewikkeld geworden: waar heeft wie recht op en hoe vraag je dat aan?

Misschien heeft u recht op bepaalde bijdragen of toeslagen. Kennemer Wonen denkt graag met u mee. Kijkt u eens op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl. Wij wijzen u graag de weg. Via kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u bekijken waar u, mogelijk, recht op heeft en krijgt u direct hulp bij het aanvragen.

Wist u dat huishoudens na de check gemiddeld € 600,- per jaar besparen? Maar misschien wel nog belangrijker: dat er weer rust en overzicht is omdat de financiën op orde zijn.

Veel gevraagd over Meer te besteden (met de VoorzieningenWijzer)

Wat is De VoorzieningenWijzer?

Algemeen

De VoorzieningenWijzer is een programma wat Kennemer Wonen aanbiedt. Het helpt mensen om geld te besparen op hun maandelijkse kosten.

Dat kan op verschillende manieren:

  • Door te kijken of mensen recht hebben op subsidies,
  • Door te controleren of mensen toeslagen kunnen krijgen,
  • Door na te gaan of er gemeentelijke regelingen zijn waar mensen gebruik van kunnen maken,
  • Door over te stappen naar elektrisch koken,
  • Door andere manieren te vinden om energie te besparen.

Hoe werkt de VoorzieningenWijzer?

Algemeen

Geld besparen

Op de website kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u direct checken waar u geld kunt besparen. U kunt kiezen voor gemeentelijke regelingen, toeslagen of regelingen van Kennemer Wonen.  

Gemeentelijke regelingen of toeslagen

Kiest u voor gemeentelijke regelingen of toeslagen, dan vult u eerst uw postcode in. Vervolgens vult u stap voor stap huishoudens- en inkomensgegevens in. De regelingencheck laat automatisch zien voor welke regelingen van uw gemeente of overheidstoeslagen u wel of niet in aanmerking komt. Vervolgens kunt u deze direct aanvragen.  
 

Kennemer Wonen

Bij het 'aanbod Kennemer Wonen' vindt u regelingen van Kennemer Wonen waar u gebruik van kunt maken om geld te besparen. 

Hulp nodig? 

Heeft u hulp nodig bij de checks? Via telefoon of chat kunt u aan de medewerkers van De VoorzieningenWijzer uw vragen stellen. Zij helpen u om stap voor stap door de checks te lopen. Wilt u liever een afspraak met een medewerker van een welzijnsorganisatie bij u in de buurt? Ook dat kan. U kunt via kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl een verzoek voor een afspraak indienen.  

Is de Voorzieningenwijzer gratis?

Algemeen

De check van kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl is gratis. Kennemer Wonen en De VoorzieningenWijzer willen mensen graag helpen om te zorgen dat zij krijgen waar ze recht op hebben. Wij willen onze huurders helpen om te voorkomen dat ze door te hoge lasten in de schulden komen. 

Wat doet De Voorzieningenwijzer met mijn gegevens?

Algemeen

Alles wat u invult, blijft tussen u en de mensen van De VoorzieningenWijzer. Uw gegevens worden niet gedeeld met anderen.

Ik heb hulp nodig bij het op orde brengen van mijn financiën. Kan Kennemer Wonen mij adviseren?

Algemeen

U kunt voor het op orde brengen van uw financiën kijken op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl. Op deze website ziet u waar u geld kunt besparen, voor welke kortingen, toeslagen en regelingen u mogelijk in aanmerking komt. Ook kunnen de adviseurs van De VoorzieningenWijzer u helpen bij het aanvragen hiervan.

Iedere gemeente ondersteunt huishoudens met een laag inkomen om alle echt noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. De voorwaarden kunnen per regeling en per gemeente verschillen. Op de kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl wordt bekeken of u aan de voorwaarden van uw gemeente voldoet.

Hoe vraag ik kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aan?

Algemeen

Op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u zelf bekijken voor welke landelijke, en plaatselijke, inkomensondersteunende regelingen u in aanmerking kunt komen. Ook ziet u hier of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en kunt u hulp krijgen bij het aanvragen.

Wilt u liever geen gebruik maken van De VoorzieningeWijzer? U kunt een verzoek om kwijtschelding indienen door gebruik te maken van het bij het aanslagbiljet meegezonden verzoekformulier kwijtschelding. Het is ook mogelijk om kwijtschelding digitaal aan te vragen.

Wat is kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en voor welke belastingen geldt dit?

Algemeen

Als inwoner van een gemeente krijgt u te maken met meerdere gemeentelijke belastingen. Kunt u door een te laag inkomen de gemeentelijke belastingen niet (geheel) betalen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding. Kwijtschelding betekent dat u sommige delen van de aanslag niet (helemaal) hoeft te betalen.

Voor welke gemeentelijke belastingen is kwijtschelding mogelijk?

Kwijtscheldingsregelingen zijn er voor de onroerende zaak belastingen, de afvalstoffenheffing, de rioolheffing, de lijkbezorgingsrechten en leges (voor bijvoorbeeld een huwelijk of een identiteitskaart).

Wanneer kom ik aanmerking voor kwijtschelding?

Huishoudens met een inkomen en vermogen onder een bepaalde norm kunnen recht hebben op hebben op kwijtschelding van gemeentelijke-en/of waterschapsbelasting. Vaak komen deze huishoudens hiervoor meerdere jaren achter elkaar in aanmerking. Om voor kwijtschelding in aanmerking te komen moeten aanvragers gegevens verstrekken over o.a. inkomen en vermogen. U komt voor kwijtschelding in aanmerking als u géén vermogen en géén betalingscapaciteit heeft.

Laat geen geld liggen: op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl ziet u waar u mogelijk recht op heeft.

Wat zijn de normbedragen voor de kwijtscheldingstoets van gemeentelijke belastingen?

Algemeen

Wilt u nagaan of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? Misschien heeft u ook recht op andere regelingen, kortingen of toeslagen. Op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u uw gegevens invullen en ziet u direct waar u mogelijk kunt besparen op uw maandlasten.

De normbedragen voor de geautomatiseerde kwijtscheldingstoets van belastingen van gemeenten (ook geldig voor belastingen van waterschappen) veranderen ieder half jaar. U vindt ze op de volgende website: www.inlichtingenbureau.nl

Welke gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen zijn er?

Algemeen

Er bestaan diverse landelijke en gemeentelijke regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen.

Voorbeelden van deze regelingen zijn:

  • Bijstandsuitkering
  • Bijzondere bijstand
  • Individuele inkomenstoeslag
  • Collectieve zorgverzekering: korting op uw zorgverzekering via uw gemeente
  • Korting op de maaltijdvoorziening
  • Bijdrage voor sociale, sportieve en culturele activiteiten. Bijvoorbeeld met een kortingspas.
  • Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen
  • Bijdrage voor de schoolkosten van uw kind(eren) – via DUO (DUO.nl)

Soms is er nog meer mogelijk. Op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u uw gegevens invullen en ziet u in één oogopslag voor welke regeling u mogelijk in aanmerking komt.

Welke inkomensondersteunende regelingen zijn er in mijn gemeente?

Algemeen

Heeft u moeite om rond te komen? Bijvoorbeeld omdat u een laag inkomen heeft, of hoge onverwachte kosten? Er zijn verschillende regelingen en toeslagen die u misschien kunnen helpen.

Op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u zelf bekijken voor welke landelijke, en plaatselijke, inkomensondersteunende regelingen u in aanmerking kunt komen.  

Wanneer heb ik recht op een bijstandsuitkering?

Algemeen

U krijgt misschien een bijstandsuitkering als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U woont in Nederland;
  • u bent 18 jaar of ouder;
  • u heeft niet genoeg inkomen of spaargeld of vermogen om van te leven;
  • u krijgt geen andere uitkering;
  • u zit niet in de gevangenis;
  • u doet mee aan activiteiten die uw gemeente u aanbiedt om werk te vinden.

Mogelijk vraagt de gemeente u om iets terug te doen: Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Meer informatie over bijstandsuitkering leest u op de regelhulp van de overheid.

Misschien heeft u ook recht op andere regelingen, kortingen of toeslagen. Op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u uw gegevens invullen en ziet u direct waar u mogelijk geld kunt besparen.

Wat is bijzondere bijstand en wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen?

Algemeen

Bijzondere bijstand is een vergoeding voor bijzondere noodzakelijke kosten. Dit zijn bijzondere kosten die je moet maken en die je niet van je uitkering of loon kunt betalen. Deze kosten maak je in speciale gevallen en je krijgt deze kosten nergens anders (helemaal) vergoed.

Voorwaarden bijzondere bijstand

U heeft mogelijk recht op bijzondere bijstand als u onder andere voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • u woont rechtmatig in Nederland;
  • u heeft onvoldoende inkomen en vermogen om de kosten zelf te betalen;
  • u bent 18 jaar of ouder;
  • uw kosten moeten aantoonbaar, onvoorzien en noodzakelijk zijn;
  • u heeft kosten door bijzondere of dringende omstandigheden;
  • de kosten kunnen niet op een andere manier worden vergoed.

Voorbeelden van bijzondere noodzakelijke kosten:

  • Eigen bijdrage voor thuiszorg en ziekenvervoer. Een eigen bijdrage betekent dat je in sommige gevallen een deel van de kosten zelf moet betalen;
  • Eigen bijdrage voor rechtsbijstand;
  • Kosten van bewindvoering, curator- en mentorschap;
  • Reiskosten (buiten de gemeente) voor bezoek aan partner/kinderen in gevangenschap of ziekenhuis/verpleging/school;
  • Extra kosten door een ziekte of beperking. Bijvoorbeeld extra kosten voor verwarming, dieet, maaltijd, slijtage en bewassing;
  • Eigen bijdrage voor kosten kinderopvang bij een Sociaal Medische Indicatie (SMI) of Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE);
  • Eigen bijdrage voor kosten kinderopvang overig (o.a. bij werk, inburgering, studie);
  • Alarmeringskosten. Dit zijn kosten voor een personenalarm;
  • Een computer voor je kind op het voortgezet onderwijs (hiervoor gelden extra voorwaarden).

Meer informatie over bijzondere bijstand en het aanvragen hiervan, vind u op de website van Zaffier.

Misschien heeft u ook recht op andere regelingen, kortingen of toeslagen. Op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u uw gegevens invullen en ziet u direct waar u mogelijk geld kunt besparen.

Wat is een collectieve ziektekostenverzekering?

Algemeen

De meeste gemeenten hebben voor mensen met een laag inkomen een collectieve ziektekostenverzekering afgesloten bij een zorgverzekeraar. Door afspraken met de zorgverzekeraar is de premie lager, of krijgt u meer kosten vergoed. Vraag na bij uw gemeente of u er recht op heeft.

Misschien heeft u ook recht op andere gemeentelijke regelingen of toeslagen. Via kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u zelf bekijken voor welke landelijke, en plaatselijke, inkomensondersteunende regelingen u in aanmerking kunt komen.  

U kunt ook even kijken op www.gezondverzekerd.nl, daar staat alles over collectieve verzekeringen van uw gemeente en kunt u opzoeken of u aan de voorwaarden voldoet.

Wat is een individuele inkomenstoeslag?

Algemeen

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u al tenminste drie jaar van een minimuminkomen leeft. U kunt de toeslag eenmaal per twaalf maanden aanvragen.

Mogelijk heeft u recht op een individuele inkomenstoeslag als u: 

  • weinig of geen vermogen bezit;
  • geen uitzicht hebt om door werk uw inkomen te verbeteren: u moet laten zien dat u geprobeerd heeft een beter inkomen te krijgen. De gemeente beoordeelt of u er voldoende aan heeft gedaan.

Er gelden een paar voorwaarden om de toeslag te kunnen krijgen.

  • U bent 21 jaar of ouder, maar niet ouder dan de AOW-leeftijd;
  • Uw inkomen mag de afgelopen 36 maanden niet hoger zijn dan de inkomensgrens die voor u geldt;
  • U bezit niet meer eigen vermogen dan u voor de bijstand mag hebben;
  • U ontving voor de afgelopen periode van 12 maanden niet eerder een individuele inkomenstoeslag;
  • U heeft geen zicht op inkomensverbetering (studenten hebben dat wel).

Misschien heeft u ook recht op andere toeslagen, kortingen of gemeentelijke regelingen. Op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt bekijken waar u mogelijk voor in aanmerking komt.

Wat is minimabeleid voor mensen met een laag inkomen?

Algemeen

Vrijwel iedere gemeente heeft aparte regelingen voor mensen met een laag inkomen. Dat zijn vaak regelingen voor ouders zodat hun kind kan sporten of regelingen om te zorgen dat ook mensen met minder geld aan culturele activiteiten kunnen meedoen. 

Meer informatie leest u op de website van Zaffier.

Misschien heeft u ook recht op andere toeslagen, kortingen of regelingen. Op kennemerwonen.datgeldtvoormij.nl kunt u bekijken waar u mogelijk recht op heeft. De adviseurs van De VoorzieningenWijzer kunnen u helpen bij het aanvragen van de diverse regelingen.