ongedierte

Ongedierte zijn dieren die niet gewenst zijn op een bepaalde plaats, een bepaald tijdstip of in een bepaalde hoeveelheid. Over het algemeen moet u het ongedierte zelf bestrijden. Kennemer Wonen zal ongedierte wel bestrijden als er sprake is van kakkerlakken of Farao mieren.

 

Veel gevraagd over ongedierte

Voor welk ongedierte kan ik Kennemer Wonen bellen?

U kunt contact met ons opnemen als er sprake is van kakkerlakken, houtworm, motmuggen (bij lekkage riool) of Farao mieren via telefoonnummer (072) 8 222 888. Bij ander ongediere moet u zelf voor de bestrijding zorgen.

Hoe voorkom ik zilvervisjes?

U kunt zilvervisjes voorkomen door ervoor te zorgen dat uw woning minder vochtig is. Dit kunt u doen door goed te ventileren. U kunt ook zelf bestrijden tegen kruipend ongedierte.

Ik heb last van kakkerlakken. Wat kan ik doen?

Kakkerlakken planten zich snel voort, hierdoor kan er een plaag ontstaan die mogelijke gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Om die reden bent u verplicht om contact met ons op te nemen wanneer u een kakkerlak ziet. U kunt  contact met ons opnemen via telefoonnummer .

In mijn woning zitten zilvervisjes. Wat kan ik doen?

Als u last heeft van zilvervisjes moet u dat zelf oplossen. Kennemer Wonen komt hiervoor niet langs.

Wat kun je doen aan zilvervisjes:

 • Zorg voor een goede ventilatie
 • Houd de temperatuur onder de 22 graden
 • Verwijder oud papier
 • Berg voedsel goed op
 • Om zilvervisjes te bestrijden, kunt u lokaas gebruiken. Er zijn hiervoor verschillende middelen te koop.

In mijn woning zitten ratten. Wat kan ik doen?

Als u last heeft van ratten moet u dat zelf oplossen. Kennemer Wonen komt hiervoor niet langs.

Ratten planten zich snel voort en kunnen snel een plaag vormen. Het is daarom verstandig om direct contact op te nemen met een gespecialiseerde ongediertebestrijder of uw gemeente. (deze kosten zijn voor de huurder).
Is dit om wat voor reden niet mogelijk zijn de volgende tips wellicht handig: 

 • Ratten houden niet van zwarte peper, strooi dit op plekken waar u last van ratten heeft.
 • Munt of Eucalyptusolie in een oliegeurhouder en waxinelichtje aansteken (wel regelmatig olie verversen)
 • Doop een lucifer in de pindakaas en leg dit op een plek waar de ratten komen. De rat eet de pindakaas inclusief het kopje van de lucifer op (zwavel) en overlijden.

 

Ik heb een wespennest in de tuin. Wat kan ik doen?

U moet er zelf voor zorgen dat het wespennest wordt verwijderd. Kennemer Wonen komt hiervoor niet langs.

Wanneer de wespen niet voor overlast zorgen hoeft u niets (aan het nest) te doen. Een wespennest wordt één jaar gebruikt, de koningin maakt ieder jaar een nieuw nest (niet in de nabije omgeving). Wespen houden niet van de geur van kruidnagel, wierrook, tomaten- of munttak, gemalen koffie of azijn.

Heeft u een wespennest dat voor overlast zorgt? Kijkt u op internet voor een ongediertebestrijder in uw regio, let op de kosten hiervoor zijn voor uw eigen rekening. Het is wellicht verstandig om bij verschillende partijen een offerte op te vragen.

In mijn woning zitten muizen. Wat kan ik doen?

‚ÄčAls u last heeft van muizen moet u dat zelf oplossen. Kennemer Wonen komt hiervoor niet langs.

Om muizen te bestrijden, kunt u muizenvallen of gif aanschaffen. Blijft u last houden van muizen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder.

Muizen komen vaak af op etensresten. Let erop dat u uw woning schoonhoudt en geen eten laat rondslingeren. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken.

In mijn woning zitten slakken. Wat kan ik doen?

Als u last heeft van slakken, moet u dat zelf oplossen. Kennemer Wonen komt hier niet voor langs.

Wat kunt u doen tegen slakken:

 • Naaktslakken zijn gek op bier! Als je last hebt van naaktslakken kun je een schoteltje met bier plaatsen op de plek waar je denkt dat ze binnenkomen. De naaktslakken zullen in één lijn op het bier afstormen. Al lijkt het erop dat ze het bier met de alcohol lekker vinden, naaktslakken doen het toch echt voor de gist in het bier. De alcohol in het bier zal de slak doen uitdrogen. De volgende dag heb je de naaktslakken bij elkaar en kun je ze verwijderen.
 • Een primitieve oplossing, maar het werkt wel. Je kunt keukenzout gebruiken om de slak te doden. Zout zorgt er voor dat de naaktslak zal uitdrogen. Zout en slak is als water en vuur. Je kunt eventueel ook een streep trekken van zout waar je vermoed dat de slakken binnenkomen.
 • Tenslotte zijn er speciale korrels te koop die helpen de slak te bestrijden.

Voor welk ongedierte moet ik zelf ongediertebestrijding regelen?

Voor bijna al het ongedierte moet u zelf ongediertebestrijding regelen. Kennemer Wonen zal ongedierte wel bestrijden als er sprake is van kakkerlakken, Farao mieren of houtworm.

Ongedierte komt vaak af op etensresten. Let erop dat u uw woning schoonhoudt en geen eten laat rondslingeren. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare bussen of voorraadblikken.

U kunt soms gif kopen om de ongedierte te bestrijden. Als u last blijft houden van ongedierte, neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder.

Hoe voorkom ik slakken?

Probeer te bedenken waar de slakken binnen komen. Dicht alle gaten en kieren in de woning met kit. Probeer ook bepaalde ruimtes minder vochtig te maken, bijvoorbeeld door te ventileren.

Ik heb een wespennest in of aan mijn woning? Wat kan ik doen?

U moet er zelf voor zorgen dat het wespennest wordt verwijderd. Kennemer Wonen komt hiervoor niet langs.

Wanneer de wespen niet voor overlast zorgen hoeft u niets (aan het nest) te doen. Een wespennest wordt één jaar gebruikt, de koningin maakt ieder jaar een nieuw nest (niet in de nabije omgeving). Wespen houden niet van de geur van kruidnagel, wierrook, tomaten- of munttak, gemalen koffie of azijn.

Heeft u een wespennest dat voor overlast zorgt? Kijkt u op internet voor een ongediertebestrijder in uw regio, let op de kosten hiervoor zijn voor uw eigen rekening. Het is wellicht verstandig om bij verschillende partijen een offerte op te vragen.

Hoe voorkom ik mieren?

Mieren komen vaak af op voedingsmiddelen. Let erop dat u uw voedingsmiddelen goed afsluit en uw keuken schoonhoudt. Om mieren tegen te gaan zijn er lokdozen en gif te koop.