Inbrekers gaan niet met vakantie

Geef inbrekers geen kans

De vakantieperiode is bij uitstek een tijd voor inbrekers om toe te slaan. Zij pikken makkelijk de woningen eruit waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die dag en nacht gesloten zijn, nooit een lampje aan. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u inbrekers tegenhouden.

Uw buren kunnen u helpen

Door een oogje in het zeil te houden kunnen uw buren ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk heeft. Dit kan door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten, 's avonds de gordijnen te sluiten en deze in de ochtend weer te openen. Met een tijdschakelaar op lampen zorgt u ervoor dat het ook 's avonds lijkt alsof er iemand thuis is.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of bij het zien van onbekende personen bij uw woning), direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Deze oproepen vallen namelijk onder de hoogste prioriteit van de politie. Hoe eerder de buren 112 bellen, des te sneller de politie kan reageren. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om inbrekers te pakken.

Voor de thuisblijvers

Ramen en deuren staan vaker open als het mooi weer is. Hiervan maken inbrekers handig gebruik. Dat betekent dat de inbreker uw woning binnen kan zonder in te breken. Sluit daarom altijd alle deuren en ramen. En vergeet ook niet om het wc-raampje of de ramen en deuren van een garage dicht te doen. Want wanneer een insluiper zomaar uw woning binnen kan komen, duurt het slechts enkele minuten voordat hij er met uw spullen vandoor gaat.

Maak geen melding op sociale media

Ook inbrekers gaan met hun tijd mee. Ze zien niet alleen of u niet thuis bent, maar ze vinden ook informatie op internet. Maak dus geen melding op Twitter, Facebook, LinkedIn, of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Anders maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan.

Wat kunt u nog meer doen?

Er zijn nog veel meer tips en maatregelen om uw woning veiliger te maken. Naast al deze maatregelen blijft het natuurlijk belangrijk om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk.

Op deze websites staan tips. www.politie.nl, www.politiekeurmerk.nl. www.123inbraakcheck.nl, www.meldmisdaad.nl, www.hetbeveiligingscentrum.nl en www.burgernet.nl