Kennemer Wonen behaalt energiedoel ruimschoots

Kennemer Wonen wil net als andere woningcorporaties in Nederland eind 2020 al haar sociale huurwoningen energiezuiniger maken. Het doel is een gemiddeld energielabel B. Sinds die doelstelling vijf jaar geleden werd afgesproken in Aedes verband (de branchevereniging voor woningcorporaties), is Kennemer Wonen hiermee aan de slag gegaan. Zoals het er nu naar uitziet behaalt Kennemer Wonen dit energiedoel ruimschoots. Michiel van Baarsen, manager Vastgoed bij Kennemer Wonen: “Duurzaamheid is voor ons steeds belangrijker geworden. We willen bijdragen aan een beter milieu, en het helpt ons om wonen betaalbaar te houden voor onze huurders.”

Verminderen woonlasten
De afgelopen jaren heeft Kennemer Wonen verschillende duurzaamheidsmaatregelen getroffen om de energielabels van haar woningbezit te verbeteren. Bij renovatieprojecten worden energiebesparende maatregelen direct meegenomen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Eisenhowerflat in Egmond aan Zee. Gevels zijn geïsoleerd, kozijnen en ramen zijn vervangen en er zijn zonnepanelen geplaatst op het dak van de flats. Na renovatie hebben de woningen een A++ label. Ook kunnen huurders van Kennemer Wonen op eigen verzoek hun woning laten isoleren. Hier staat geen huurverhoging tegenover. Vorig jaar lanceerde Kennemer Wonen samen met WoonEnergie, als eerste corporatie van Nederland, de MijnEnergie app. Deze app is speciaal ontwikkeld voor huurders en geeft inzicht in het energieverbruik.

Intensiveren van duurzaamheidsinspanningen
Kennemer Wonen intensiveert de komende jaren haar duurzaamheidsinspanningen. Zo plaatst Kennemer Wonen in de periode 2017-2020 op ruim 4.000 huurwoningen zonnepanelen. Ook voor de zonnepanelen wordt geen huurverhoging gevraagd. Daardoor profiteert de huurder gelijk van de besparing die dit oplevert. Zonnepanelen op het dak van een eengezinswoning levert jaarlijks al gauw een besparing op de energiekosten op van € 250,-.

Besparing het grootst, het eerst aan de beurt
Ondanks de forse stappen die al zijn gezet, onderzoekt Kennemer Wonen de mogelijkheden nog verder te verduurzamen en misschien wel meer resultaat te behalen dan de energiedoelstelling die er nu ligt. Michiel van Baarsen: “De focus voor verduurzaming ligt niet alleen op nieuwbouwplannen die wij realiseren. Ook willen wij de slechtste labels volledig wegwerken. Bij renovatieprojecten is label B niet meer het uitgangspunt, maar is de ambitie om gelijk label A te behalen. Ook onderzoeken we welke woningen nog meer aangesloten kunnen worden op het warmtenet, boven op de 450 woningen die in 2015 al zijn aangesloten. Aan al deze plannen wordt hard gewerkt. Halverwege volgend jaar zal duidelijk zijn welk label we uiteindelijk gaan halen. We laten ons daarbij niet leiden door het energiedoel dat is afgesproken, we kijken liever nog een stap verder vooruit.”