Kennemer Wonen en BAM Wonen starten verduurzaming 58 huurwoningen Kennedyboulevard in Egmond aan Zee

Kennemer Wonen staat net als vele andere woningcorporaties voor een enorme uitdaging om haar woningbezit klaar te maken voor de toekomst. Elke woning moet voor het jaar 2050 van het aardgas af. Deze week gaven Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen en Véronique Leenhouwers, directeur Noordwest bij BAM Wonen het startsein voor de verduurzaming van 58 appartementen aan de Kennedyboulevard in Egmond aan Zee. Dit is het eerste project van 1.100 huurwoningen die Kennemer Wonen in de periode 2022-2025 gaat verduurzamen. Kennemer Wonen behoort landelijk tot de koplopers van corporaties als het om duurzaamheid gaat. Krista Walter: “Daar zijn we enorm trots op, maar waar we echt blij van worden, is dat door onze aanpak de energielasten verminderen en we het wooncomfort voor onze huurders vergroten. En we gaan klimaatverandering tegen door de CO2 reductie die we hiermee realiseren!”

Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC)
De verduurzamingsopgave van sociale huurwoningen is gigantisch. Samenwerking is daarbij belangrijk. Daarom zijn regionale woningcorporaties de samenwerking aangegaan. Met elkaar pakken ze verschillende woningtypologieën aan. Binnen dit samenwerkingsverband zijn vier regionale corporaties Elan Wonen, Kennemer Wonen, Pré Wonen en Stek wonen een samenwerking aangegaan met een tweetal aannemers, BAM Wonen BV en Coen Hagendoorn BV. De partijen werken samen in de NHDC (Noord-Hollandse duurzaamheidscoalitie) waarin zij hun krachten bundelen voor de inkoop van materiaal en het delen van kennis en ervaringen. “Dat woningcorporaties zich in de NHDC verenigd hebben om gezamenlijk de verduurzaming van hun woningportefeuilles aan te pakken is een mooie stap voorwaarts. BAM wonen is hierbij geselecteerd als partner voor de portieketageflats. BAM Wonen is blij met deze samenwerking en de start van het eerste project in opdracht van Kennemer Wonen in Egmond aan Zee', aldus Véronique Leenhouwers, directeur Noordwest bij BAM Wonen.

Verduurzaming & bewonerswensen
De Kennedyboulevard omvat twee wooncomplexen uit de jaren zestig met portieketagewoningen. De bewoners zijn betrokken bij het verduurzamingsplan en hebben hun bevindingen en wensen kenbaar gemaakt die waar mogelijk direct worden meegenomen in de plannen. De woningen zijn geïnspecteerd met drones en worden gereed gemaakt voor de toekomst. Na de werkzaamheden zijn de woningen geschikt om op termijn zonder aardgas te worden verwarmd met behulp van een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. De werkzaamheden bestaan uit het na-isoleren van de daken, buitenmuren en begane grond vloeren. Met betere ventilatie en isolatie gaan de woningen van gemiddeld energielabel C/D naar het zeer zuinige energielabel A of A+. Ook wordt gelijk de toegankelijkheid van het wooncomplex verbeterd door het plaatsen van elektrische deuropeners bij de algemene deuren, het wegnemen van drempels in de algemene ruimten en er komt een videofoon. Er gaat elektrisch worden gekookt en het pand krijgt een frisse uitstraling met nieuwe kleurstellingen (gekozen door de bewoners) en nieuwe balkonhekken.

Korte doorlooptijd
BAM Wonen verwacht dat de wooncomplexen in juli 2022 gereed zijn. Na de bouwvakantie 2022 staan de woningen aan de Duinstraat in Egmond aan Zee op de planning die op een vergelijkbare manier worden aangepakt. De eerste gesprekken met de bewoners hebben hier al plaatsgevonden.