Aardgasvrij wonen


In 2050 wonen we allemaal aardgasvrij. Dat lijkt nog ver weg, maar voor zo’n grote verandering is het snel. Op dit moment worden in alle gemeenten in Nederland plannen gemaakt voor het uitfaseren van aardgas. Er wordt bekeken welke wijken al voor 2030 van het aardgas af kunnen en welke pas later en wat de meest waarschijnlijke alternatieven zijn. Dat leggen ze vast in het transitie warmteplan, dat uiterlijk in 2021 klaar moet zijn.

Wij doen wat!
Vijftien gemeenten in Noord-Holland Noord zijn de campagne WIJDOENWAT gestart. De campagne neemt inwoners mee in de overgang naar aardgasvrij wonen, informeert over de rol van de gemeente en over wat inwoners zelf kunnen doen. Elke gemeente pakt aardgasvrij wonen anders aan en bepaalt zelf wanneer ze overstapt en welke nieuwe energiebron er komt in plaats van aardgas.

Op wijdoenwat.nl vertellen wethouders, inwoners, experts én Kennemer Wonen over hoe zij zich voorbereiden op aardgasvrij wonen in 2050.

Directeur-bestuurder Dick Tromp van Kennemer Wonen vertelt hierover in deze video. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ty_GUqUCua8&feature=emb_logo

Waarom aardgasvrij?
Aardgas is een fossiele brandstof. Bij het verbranden van aardgas (stoken, koken) komt CO₂ vrij dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn groot. Denk aan hevige regenbuien, overstromingen en mislukte oogsten door droogte. Gaswinning in Groningen veroorzaakt steeds meer aardbevingen en daarnaast raakt het Nederlandse aardgas ooit op. Daarom gaan we op zoek naar een duurzaam, klimaatneutraal alternatief. Hoe de andere warmtebron eruit gaat zien is nog niet duidelijk en zal per gebied verschillen. Mogelijkheden zijn: biogas, waterstofgas, groene energie (wind of zon), elektrische oplossingen, aquathermie (water), geothermie (aardwarmte) en innovaties die de komende dertig jaar nog volgen.