'Deze woningbouwvereniging gunt de huurder gratis zonnestroom' [column]

Afgelopen weekend publiceerde Trouw onderstaande column over ons initiatief voor het plaatsen van zonnepanelen op onze woningen.

'Deze woningbouwvereniging gunt de huurder gratis zonnestroom'

column
Stroom uit zonnepanelen blijkt voor sommige huurders wel heel goedkoop te kunnen zijn. Woningcorporatie Kennemer Wonen legt in Bergen op bestaande huurwoningen panelen waarvan de stroom voor de huurder gratis is.

Bergen is een mooi groen dorp: het heeft veel bomen tussen de huizen staan. Waarschijnlijk mede daardoor houdt het aantal zonnepanelen op de daken er door schaduw-angst nog niet over.  Ik heb ze inmiddels zeven jaar, en gaandeweg zag ik enkele buren mijn voorbeeld volgen, maar het schoot toch niet erg op.

Dat kan nu wellicht gaan veranderen, want de regionale woningbouwvereniging Kennemer Wonen heeft de handschoen goed opgepakt. De corporatie bezit bijna 20 procent van alle woningen in de gemeente, dus als zij de vaart er in houdt wordt Bergen snel nog weer veel groener.


Een vriendin van mij huurt bij Kennemer Wonen en haar huis werd de afgelopen maanden gerenoveerd. Onderdeel van dat werk bleek ook het installeren van acht panelen per woning.  De corporatie heeft daarbij niet op een euro gekeken. Er liggen nu fraaie 'full black' panelen op de daken. En om de effecten van boomschaduwen te beperken zijn alle panelen voorzien van micro-omvormers, wat gunstig is voor de opbrengst maar wel weer wat extra euro's kost.

Het leek me logisch dat de huurders zouden moeten betalen voor de panelen. Maar de brieven repten daar met geen woord over


Uiteraard was ik benieuwd welke regeling Kennemer Wonen voor haar huurders had bedacht om de investering terug te verdienen. Kennemer Wonen betaalt alles en dus leek het me logisch dat de huurders een deel van de stroomopbrengst in de vorm van een huurverhoging aan de corporatie zouden moeten afstaan. Maar de brieven die de huurders van Kennemer Wonen erover hadden gekregen repten daar met geen woord over.

Dat stemde me achterdochtig. Dus even namens mijn vriendin naar de corporatie en het bedrijf dat de panelen installeert gebeld. En die vertelden beiden hetzelfde verhaal. Kennemer Wonen financiert de panelen en de huurders krijgen de stroom daarvan gratis en voor niets! Geen addertjes onder het gras, gewoon gratis stroom.

Voor 400 euro per jaar aan zonnestroom cadeau krijgen, dat moet de panelen wel heel populair maken


Voor mijn vriendin betekent dit dat waarschijnlijk alle stroom die zij in een jaar verbruikt, gedekt wordt door de zonnestroom van de acht panelen op haar dak. Dat komt neer op een besparing van pakweg 400 euro per jaar. Kennemer Wonen blijft eigenaar van de panelen en de woningen krijgen zo een beter energielabel, dus staat de corporatie niet helemaal met lege handen. Maar dan nog: je huurders 400 euro per jaar aan stroom cadeau doen... volgens mij maakt dat zonnepanelen bij huurders heel populair.

Overigens is het idee van zonnepanelen op huurhuizen bepaald niet nieuw. In 2012 schreef ik er al over. Maar toen was het idee nog dat de huurders 30 euro per maand zouden betalen in ruil voor een iets grotere besparing op de stroomkosten. In acht jaar is in ieder geval Kennemer Wonen een stuk royaler geworden...

Geschreven door: Vincent Dekker. In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees hier eerdere blogs terug.

Lees de originele column hier.