Voorgestelde wetswijziging pakt negatief uit voor woningcorporaties

Een voorgestelde wetswijziging, bedoeld om belastingontwijking door grote internationaal opererende bedrijven tegen te gaan, heeft grote gevolgen voor onze regio. Dit zal leiden tot minder sociale woningbouw, langere wachttijden en minder verduurzaming van woningen. Daarom hebben de SVNK-corporaties gezamenlijk een oproep gedaan aan de lokale politiek.

De Europese Unie heeft in 2016 afgesproken belastingontwijking door grote multinationals tegen te gaan en deze afspraak vastgelegd in de Anti Tax Avoidance Directive (ATAD). In de praktijk pakt dit voor woningcorporaties (onbedoeld) negatief uit. Wanneer de maatregel in de huidige vorm wordt doorgevoerd, heeft dat lokaal grote gevolgen voor de regio Noord-Kennemerland. De SVNK-corporaties (Van Alckmaer voor Wonen, Kennemer Wonen, Woonwaard, Woonstichting Langedijk en Wooncompagnie) kunnen door de maatregel ca. € 140 miljoen minder investeren. Dat betekent minder (sociale) woningbouw, langere wachttijden en minder verduurzaming van woningen.

We hebben als SVNK-corporaties gezamenlijk een oproep gedaan aan de lokale politiek om er bij hun partijgenoten in Den Haag op aan te dringen om terug te komen op deze maatregel.