energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een woning met een A label is het meest energiezuinig. Dit houdt in dat de woning goed is geïsoleerd en weinig CO2 uitstoot. Een woning met een G label is het minst energiezuinig. Sinds 2008 hebben woningen een energielabel.

Veel gevraagd over energielabel

Wat kost het om een energielabel op te vragen?

Het opvragen van uw energielabel is gratis.

Ik ben op zoek naar een andere huurwoning. Kan ik zien wat het energielabel van een woning is, voordat ik erop reageer?

In de advertentietekst van de woning kunt u precies zien welk energielabel de woning heeft.

Wat staat er op het energielabel?

Het energielabel is een rapport van enkele pagina's. Daarin staan de volgende zaken:

  • welk energielabel het huis heeft gekregen
  • de eigenschappen van de woning
  • de gegevens van de adviseur die het energielabel heeft afgegeven
  • standaardadviezen om de woning energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door extra te isoleren om te besparen op de energiekosten.

Wat houden de klassen op het energielabel in?

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Het energielabel is een rapport van enkele pagina's. Daarin staan de eigenschappen van de woning, de gegevens van de adviseur die het energielabel heeft afgegeven en standaardadviezen om de woning energiezuiniger te maken. En natuurlijk welk energielabel het huis heeft gekregen. Ook kunt u kijken wat uw energielabel is. U kunt uw postcode en huisnummer invoeren en vervolgens ziet u het energielabel en de geldigheid.

Heeft een energielabel invloed op de huurprijs?

Sinds 1 juli 2011 heeft het energielabel invloed op de huurprijs. Heeft u een woning gehuurd vóór die tijd? Dan telt het energielabel niet mee voor uw huurprijs.