interieur op verzoek (IOV)

Kennemer Wonen vindt het belangrijk dat u prettig woont. Een badkamer, toilet of keuken, die past bij uw wensen, draagt bij aan uw woongenot. Daarom bieden wij de mogelijkheid om een nieuwe keuken, badkamer of toiletruimte aan te vragen. Er gelden hierbij wel regels, Welke dit zijn, leest u in de

folder bewoners interieur op verzoek 2024

Voldoet uw badkamer, keuken of toiletruimte aan de regels? Dan doet u gemakkelijk een aanvraag via 'direct regelen'.

Veel gevraagd over interieur op verzoek (IOV)

Hoe vraag ik een keuken, badkamer of toilet vervanging aan?

Algemeen

U kunt een nieuwe keuken, badkamer of toilet aanvragen door dit aanvraagformulier interieur op verzoek in te vullen. Als uw aanvraag bij ons binnen is, kijken wij of uw keuken, badkamer of toilet aan vervanging toe is.

Daarbij geldt:

 • Wij vervangen een keuken na 20 jaar;
 • Wij vervangen een badkamer of toilet na 35 jaar;
 • Is uw badkamer of toilet ouder dan 30 jaar, maar jonger dan 35 jaar? Dan beoordelen wij eerst de technische staat van uw badkamer of toilet. Als de technische staat nog in orde is, dan vervangen wij de badkamer of toilet niet. Het oordeel van de aannemer is hierin leidend.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor Interieur op Verzoek?

Algemeen

Om in aanmerking te komen voor Interieur op Verzoek dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

folder bewoners interieur op verzoek 2024

Welke keuzemogelijkheden heb ik?

Algemeen

De aannemer laat tijdens de inspectie in de woning zien welke keuzemogelijkheden wij standaard bieden.
Een voorbeeld van de keuzemogelijkheden voor de badkamer, toiletruimte en keuken: keuzeformulier badkamer en toilet en keuzeformulier keuken

Kan ik ook extra’s kiezen?

Algemeen

Misschien wilt u iets extra’s om bijvoorbeeld uw keuken of badkamer helemaal naar uw eigen wens in te richten. Dit kan, wij noemen dit “meerwerk”. De kosten voor dit meerwerk zijn voor uw eigen rekening. U kunt uw wensen met de aannemer bespreken. Hij maakt een offerte voor u. Bent u akkoord met deze offerte dan regelt hij verder alles. U betaalt het meerwerk voor de start van de werkzaamheden aan hem. Kiest u voor meerwerk dan moet u rekening houden met een aantal voorwaarden: voorwaarden zelf aangebrachte voorzieningen

Wat gebeurt er met mijn aanvraag interieur op verzoek als er toekomstplannen zijn voor mijn complex?

Algemeen

Het kan zijn dat wij op korte termijn plannen hebben voor uw woning. U moet dan denken aan grootschalige renovatie of sloop-nieuwbouw. Als dat het geval is dan keuren wij uw aanvraag af.

Stel dat het budget voor 'Interieur op verzoek' op is. Wat gebeurt er dan?

Algemeen

Jaarlijks stelt Kennemer Wonen een maximaal bedrag vast voor het vervangen van de badkamer, keuken en/of toilet op verzoek van huurders. Het kan gebeuren dat er in de loop van het jaar meer aanvragen binnenkomen dan het budget toelaat. Is dit het geval dan informeren wij u hierover op de website. In het opvolgende jaar kunt u weer een nieuwe aanvraag indienen op onze website.

Kan ik een nieuwe toiletruimte aanvragen?

Algemeen

Als u een nieuwe toiletruimte aanvraagt, kijken we eerst naar de leeftijd van uw toiletruimte:

 • Is uw toiletruimte ouder dan 30 jaar, maar jonger dan 35 jaar? Dan beoordelen wij eerst de technische staat van de toiletruimte;
 • Is uw toiletruimte ouder dan 35 jaar? Dan komt deze voor gratis vervanging in aanmerking.

 Op onze website vult u aanvraagformulier interieur op verzoek in.  Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, bekijken wij welk bouwjaar uw toiletruimte heeft. De uitkomst van uw aanvraag kan zijn:

 • Wij keuren uw aanvraag goed omdat de toiletruimte 35 jaar of ouder is;
 • Wij laten een conditiemeting door de aannemer doen omdat de toiletruimte ouder dan 30 jaar is en jonger dan 35 jaar;
 • Wij wijzen de aanvraag af omdat de toiletruimte jonger dan 30 jaar is.
 • Wij wijzen uw aanvraag af omdat de leeftijd van de toiletruimte tussen de 30 en 35 jaar ligt en de technische staat voldoende is;
 • Bij twijfel over het bouwjaar vragen wij een aannemer te beoordelen of uw toiletruimte aan vervanging toe is. Het oordeel van de aannemer is hierin leidend.

Als u een nieuwe toiletruimte aanvraagt, en wij keuren uw aanvraag goed, dan vervangen wij de gehele toiletruimte. U kunt geen aanvraag doen voor, bijvoorbeeld, alleen een andere toiletpot.

Kan ik een nieuwe keuken aanvragen?

Algemeen

U kunt een nieuwe keuken bij ons aanvragen als hij 20 jaar oud is. Vul hiervoor het aanvraagformulier interieur op verzoek in op onze website. Als uw aanvraag bij ons binnen is, bekijken wij uit welk bouwjaar uw keuken heeft. Bij twijfel vragen wij een aannemer te inspecteren of uw keuken aan vervanging toe is.

Kan ik een nieuwe badkamer aanvragen?

Algemeen

Als u een nieuwe badkamer aanvraagt, kijken we eerst naar de leeftijd van uw badkamer:

 • Is uw badkamer jonger dan 30 jaar, dan vervangen wij uw badkamer niet;
 • Is uw badkamer ouder dan 30 jaar, maar jonger dan 35 jaar? Dan beoordelen wij eerst de technische staat van de badkamer;
 • Is uw badkamer ouder dan 35 jaar? Dan komt deze voor gratis vervanging in aanmerking.

Op onze website vult u aanvraagformulier interieur op verzoek in. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, bekijken wij welk bouwjaar uw badkamer heeft. De uitkomst van uw aanvraag kan zijn:

 • Wij keuren uw aanvraag goed omdat de badkamer 35 jaar of ouder is;
 • Wij laten een conditiemeting door de aannemer doen omdat de badkamer ouder dan 30 jaar is en jonger dan 35 jaar;
 • Wij wijzen de aanvraag af omdat de badkamer jonger dan 30 jaar is.
 • Wij wijzen uw aanvraag af omdat de leeftijd van de badkamer tussen de 30 en 35 jaar ligt en de technische staat voldoende is;
 • Bij twijfel over het bouwjaar vragen wij een aannemer te beoordelen of uw badkamer aan vervanging toe is. Het oordeel van de aannemer is hierin leidend.

Hoe lang duurt een vervanging van een badkamer, toilet of keuken?

Algemeen

De gemiddelde tijdsduur voor een badkamervervanging is 10 werkdagen, voor een toiletvervanging 7 werkdagen en een keukenvervanging duurt gemiddeld 6 werkdagen.

Wanneer start de aannemer nadat ik een aanvraag heb gedaan?

Algemeen

Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, dan start de aannemer ongeveer 2 tot 4 maanden nadat u de aanvraag bij ons heeft ingediend. Dit is geheel afhankelijk van het aantal aanvragen en de beschikbaarheid van de aannemer. 

Ik wil zelf materialen (bijvoorbeeld tegels of sanitair) leveren, kan dat?

Algemeen

Nee dat is helaas niet mogelijk. Als u de betreffende ruimte geheel naar eigen wens en smaak wilt inrichten, dan kunt u beter een ZAV (zelf aangebrachte voorziening) aanvraag bij ons indienen. U komt dan eventueel in aanmerking voor een (vaste) vergoeding afhankelijk van de materialen die u gebruikt.

Is Kennemer Wonen altijd aanwezig bij de oplevering van de betreffende ruimte?

Algemeen

Nee, Kennemer Wonen is niet bij alle opleveringen aanwezig, dit doen wij steekproefsgewijs. De aannemer levert de ruimte altijd samen met u op. Eventuele opleverpunten worden zo snel mogelijk verholpen. 

Kennemer Wonen beoordeelt de technische staat van mijn badkamer of toiletruimte. Wat houdt dat in?

Algemeen

Als uw badkamer of toiletruimte tussen de 30 en 35 jaar oud is, beoordeelt onze aannemer de ruimte grondig op diverse gebreken. Denk hierbij aan lekkage, ernstige schimmelvorming, gebreken aan sanitair of de aanwezigheid van opbouwwaterleidingen. Is er sprake van meerdere gebreken? Dan komt uw badkamer of toiletruimte mogelijk voor vervanging in aanmerking. Het oordeel van onze aannemer is hierin leidend.