zelf klussen

Kennemer Wonen geeft u alle ruimte uw huurhuis naar eigen smaak aan te passen. In overleg is bijna alles mogelijk.

We noemen deze persoonlijke wensen ‘zelf aan te brengen verandering' (afgekort ZAV). Dit zijn veranderingen die u zelf uitvoert. Deze veranderingen hebben effect op de staat van de woning en moet u vooraf schriftelijk bij ons aanvragen. De inrichting van uw woning zoals tapijt, gordijnen, verf en behang, vallen niet onder deze zelf aan te brengen veranderingen.

Veel gevraagd over zelf klussen

Ik wil een houtkachel, open haard of pellet kachel plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Nee, dit mag niet. Wij geven geen toestemming voor het plaatsen van een houtkachel, open haard of een pellet kachel. Kennemer Wonen zet zich in voor de verbetering van het klimaat en wil de CO2 uitstoot van haar bezit verminderen. Houtkachels en pellet kachels zijn belastend voor het milieu want deze stoten veel CO2 uit. Daarnaast zorgen deze warmtebronnen voor ongezonde lucht in en buiten uw woning.

Ik wil een schutting plaatsen? Mag dat?

Algemeen

Ja, maar er zijn regels voor erfafscheidingen, zoals de maximale hoogte in de voor- en achtertuin of naast de woning.

Plaatst u de erfafscheiding op de erfgrens dan is deze gezamenlijk eigendom van u en uw buren; ook als uw buren niet hebben meebetaald. De buren mogen aan hun kant van de schutting schilderen, een vogelhuisje of een lamp plaatsen en ook beplanting tegen de schutting plaatsen. Wilt u dit niet? Zet dan de schutting 10 centimeter uit de erfgrens, op uw eigen grond.

Als de erfafscheiding op de erfgrens staat, dan zijn u en uw buren allebei verantwoordelijk voor aanlegkosten, onderhoud, schoonhouden en vernieuwen van de erfafscheiding. Als de erfafscheiding van uw tuin grenst aan grond van de gemeente, dan bent u verantwoordelijk voor onderhoud van de gehele schutting.

Meer informatie over uw rechten en plichten bij het plaatsen van een schutting leest u op de website van het juridisch loket.

Kijk voor de regels voor het plaatsen van een erfafscheiding in onze folder tuinonderhoud, of ga naar het Omgevingsloket online omgevingsloket of informeer bij uw gemeente.

Let op! Als u een schutting wilt plaatsen, dan moet u hier een ZAV (zelf aangebrachte voorziening) voor indienen. U krijgt dan schriftelijk toestemming voor het plaatsen van de schutting en weet dan ook direct aan welke regels u zich moet houden.

Hoe kan ik een zelf aangebrachte verandering (ZAV) aanvragen?

Algemeen

U kunt uw ZAV (zelf aangebrachte voorziening) aanvraag op onze website indienen. In de aanvraag geeft u aan wat u aan uw woning wilt veranderen. Als u tekeningen of foto's heeft van de verandering, stuur deze dan ook op. Geeft u ook aan welke materialen u wilt gebruiken voor uw verandering. Uw aanvraag wordt binnen vijf werkdagen beoordeeld. Toestemming of een afwijzing ontvangt u schriftelijk.

Ik wil een verhoogd toilet en/of beugels. Kan ik dit bij Kennemer Wonen aanvragen?

Algemeen

Nee, Kennemer Wonen plaatst geen verhoogde toiletten, u dient hier zelf zorg voor te dragen. Wel dient u dit bij ons te melden door middel van een aanvraag voor een zelf aangebrachte voorziening (ZAV). Dan ontvangt u van ons een toestemmingsbrief met advies.

Een verhoogd toilet en beugels kunt u zelf kopen bij een bouwmarkt (de gemeente noemt dit algemene voorzieningen en deze vallen buiten de WMO).  Ook via Medipoint of Evean kunt u dit zelf kopen.  Voor vragen over de WMO verwijzen wij u naar uw gemeente. Ook kunt u voor informatie over dit onderwerp terecht op de website van de rijksoverheid.

Is uw toiletruimte ouder dan 30 jaar? Dan kunt u een aanvraag voor aanvraagformulier interieur op verzoek doen. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, bekijken wij welk bouwjaar uw toiletruimte heeft. De uitkomst van uw aanvraag kan zijn:

  • Wij keuren uw aanvraag goed omdat de toiletruimte 35 jaar of ouder is;
  • Wij laten een conditiemeting door de aannemer doen omdat de toiletruimte ouder dan 30 jaar is en jonger dan 35 jaar;
  • Wij wijzen de aanvraag af omdat de toiletruimte jonger dan 30 jaar is.
  • Wij wijzen uw aanvraag af omdat de leeftijd van de toiletruimte tussen de 30 en 35 jaar ligt en de technische staat voldoende is;
  • Bij twijfel over het bouwjaar vragen wij een aannemer te beoordelen of uw toiletruimte aan vervanging toe is. Het oordeel van de aannemer is hierin leidend.

Let op dat wij dan wel de gehele toiletruimte vervangen; dus ook tegelwerk. U kunt Interieur op Verzoek niet gebruiken om (bijvoorbeeld) alleen een verhoogde toiletpot aan te vragen.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

Algemeen

U kunt alsnog een ZAV (zelf aangebrachte voorziening) aanvraag bij ons indienen op onze website. Vergoedingen zijn niet meer mogelijk. Als u geen toestemming voor de aanpassingen krijgt, dan moet u de aanpassingen verwijderen als u de woning verlaat.

Ik wil een zonnescherm, kan Kennemer Wonen deze voor mij plaatsen?

Algemeen

Kennemer Wonen plaatst geen zonneschermen. Het plaatsen en onderhoud is voor u zelf. In enkele gevallen is de kleur al vastgesteld, dan moet u hieraan voldoen.

Wilt u zelf een zonnescherm plaatsen dan moet u dit wel schriftelijk bij ons aanvragen. U kunt uw aanvraag op onze website indienen bij "Mijn Kennemer Wonen".

Mag ik de binnenkant van de deuren in mijn woning schilderen?

Algemeen

Ja u mag de binnenkant van de deuren in uw woning zelf schilderen. Dit mag alleen niet als het kunststof deuren betreft. 

Ik ga verhuizen. Mag ik mijn eigen keuken meenemen?

Algemeen

Een keuken hoort bij de woning. Als u zelf een andere keuken aanbrengt in de woning, moet u de keuken van Kennemer Wonen bewaren. Bij het verlaten van de woning, moet de keuken van Kennemer Wonen weer teruggeplaatst worden in originele staat.

Wanneer u een ZAV (zelf aangebrachte voorziening) aanvraag heeft ingediend voor het vervangen van de keuken zijn de afspraken daarover schriftelijk aan u bevestigd.

Ik wil een schotelantenne plaatsen, mag dat?

Algemeen

Voor het plaatsen van een schotelantenne heeft u altijd onze toestemming nodig. U kunt een aanvraag doen via "Mijn Kennemer Wonen". Heeft u nog geen account bij Kennemer Wonen, dan kunt u ook een brief sturen naar: Postbus 284, 1850 AG Heiloo of een e-mail sturen naar: info@kennemerwonen.nl. 

Wat gebeurt er met de zelf aangebrachte veranderingen als ik ga verhuizen?

Algemeen

Zodra u de huur heeft opgezegd, plannen wij een afspraak in voor een voorinspectie. Bij deze inspectie geven wij aan welke veranderingen u mag laten zitten en welke veranderingen u moet verwijderen uit de woning. U kunt ook met de nieuwe huurder afspraken maken over eventuele overname van de veranderingen.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag zelf klussen?

Algemeen

Heeft u uw aanvraag bij ons ingediend, dan neemt onze medewerker vastgoedkwaliteit binnen twee werkdagen contact met u op als er nog vragen zijn, of u ontvangt een brief of e-mail dat wij uw aanvraag hebben ontvangen.


Als uw aanvraag is goedgekeurd of afgekeurd, hoort u dat binnen twee weken. Dan weet u ook of wij eventuele voorwaarden aan het klussen stellen

Wat zijn de richtlijnen voor het plaatsen van een schotelantenne?

Algemeen

De richtlijnen staan in onze folder Schotelantennes.

Mijn buren hebben een schotel geplaatst. Mag dat?

Algemeen

Een schotel mag geplaatst worden, maar moet wel aan een aantal richtlijnen voldoen. Deze vindt u in onze folder Schotelantennes.

Kan Kennemer Wonen mijn vloer egaliseren?

Algemeen

Nee, het egaliseren van een vloer, bijvoorbeeld omdat u vloerbedekking of een PVC vloer wilt aanleggen, is iets wat u zelf moet regelen. Gaat u een PVC vloer aanleggen? Houd er dan rekening mee dat u toestemming moet vragen via zelf klussen

Ik wil een laadpaal voor een elektrische auto in mijn voortuin plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Nee, Kennemer Wonen geeft op dit moment geen toestemming voor het plaatsen van een laadpaal in uw voortuin. Ook mag u niet parkeren in uw voortuin.

Mijn buren hebben een aanpassing in hun woning gekregen. Kan Kennemer Wonen dat ook voor mij verzorgen?

Algemeen

Nee, Kennemer Wonen verzorgt geen aanpassingen in de woning die buiten het reguliere onderhoud vallen. Het kan zijn dat uw buren de aanpassing zelf, op eigen kosten, hebben laten maken. Of dat dit vanuit de WMO geregeld is.

In het verleden is het mogelijk geweest om tegen betaling van extra huur een “geriefsverbetering” in de woning te krijgen. Kennemer Wonen heeft dit beleid jaren geleden aangepast. Een verzoek tot geriefsverbetering tegen huurverhoging behoort niet meer tot de dienstverlening. Wel kunt u zelf, op eigen kosten, een aanpassing in uw woning doen. Vergeet dan niet toestemming te vragen via een ZAV.