Wijkcentrum De Daalder ruilt gas in voor inductie

Al ruim tien jaar is wijkcentrum De Daalder het middelpunt in de Alkmaarse wijk Daalmeer. Omwonenden kunnen er een feestje vieren, vergaderen, gezellig komen praten, biljarten, darten of allerlei soorten hulp krijgen, zoals bij het invullen van formulieren of vragen over de wijk. Dagelijks komen ook tientallen mensen eten in het eetcafé. Iedereen die dat wil is welkom voor een lekker ontbijtje of heerlijke maaltijd tegen een klein bedrag.

In de keuken werd altijd gekookt op gas. Tijdens de bouw tien jaar geleden is er in het gebouw wel een elektrische warmtepomp aangelegd met vloerverwarming in elke ruimte, maar het was in die tijd heel normaal om voor het koken aardgas te gebruiken. Tegenwoordig is het voor iedereen duidelijk dat energie besparen en verduurzamen echt nodig zijn. Dus wilde het bestuur van het wijkcentrum graag overstappen naar elektrisch koken en tegelijkertijd alle verlichting vervangen door LED.

Groen buurthuis

Secretaris Frans Bol van het bestuur heeft bijna 50 jaar in de energiesector gewerkt en heeft dus ervaring met verduurzamen. “Bij de bouw van het wijkcentrum zijn gelukkig al veel energiebesparende maatregelen genomen, maar met de kennis van nu willen we graag investeren om dit gebouw nog energiezuiniger te maken. Dat is beter voor het klimaat en op die manier kunnen we voor onszelf de energiekosten verlagen. We hebben ons voorgenomen om het meeste groene buurthuis van Alkmaar te worden.”

Samen investeren

Kennemer Wonen is eigenaar van het gebouw. “We moesten dus met hen in overleg. Ze stonden direct positief tegenover onze ideeën. Omdat verduurzamen ook in ons voordeel is, hebben we met Kennemer Wonen afgesproken dat we allebei een deel voor onze rekening nemen. Zij hebben het gehele pand voorzien van LED verlichting en wij hebben geïnvesteerd in twee nieuwe inductiekookplaten en een elektrische frituur,” laat voorzitter Henk Jan Spaander zien.

Secretaris Frans Bol (links) en voorzitter Henk Jan Spaander ruilen de gasfornuizen in voor inductiekookplaten.

Secretaris Frans Bol (links) en voorzitter Henk Jan Spaander ruilen de gasfornuizen in voor inductiekookplaten.

Warmer licht

Het bestuur is heel blij met de verandering. “Onze energiekosten gaan naar beneden en het is hier nu nog plezieriger om te zijn. De LED verlichting is makkelijker dimbaar en geeft een warmere, zachtere kleur. De werkomstandigheden zijn prettiger en voor feesten en partijen hebben we nu ook meer mogelijkheden met de verlichting. Het is een geweldige verbetering. Onze volgende wens is om ook de inrichting te vergroenen en verduurzamen. Dus dat gaat de komende jaren nog gebeuren.”