huurtoeslag

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten. Als u een sociale woning huurt en in verhouding tot uw inkomen veel betaalt aan huur, kunt u huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Veel gevraagd over huurtoeslag

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?

Algemeen

Huurtoeslag vraagt u aan via de Belastingdienst. U heeft hiervoor DiGiD nodig.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van uw huurtoeslag? Op de website van de Belastingdienst vindt u instanties die u bij het invullen van de aanvraag kunnen helpen. Lukt dit niet, bel dan de belastingtelefoon op (0800) 0543.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Algemeen

Als u wilt weten of u huurtoeslag kunt krijgen, maak dan een proefberekening op de site van de Belastingdienst: Proefberekening huurtoeslag.

De huur van mijn woning is verhoogd door de jaarlijkse huurverhoging. Moet ik mijn huurtoeslag ook aanpassen?

Algemeen

Nee, u hoeft dat niet te doen. Wij geven de huurverhoging door aan de Belastingdienst. Meer informatie leest u op de site van de Belastingdienst.

Wij raden u aan om altijd uw gegevens bij de belastingdienst te controleren via mijntoeslagen.nl.

Hoe geef ik wijzigingen door die belangrijk zijn voor de huurtoeslag?

Algemeen

Verandert er iets in de samenstelling van uw huishouden? Dan moet u dit doorgeven aan uw gemeente. De Belastingdienst ontvangt de wijziging vervolgens van uw gemeente.

Een verandering in uw werk, studie, inkomen of vermogen kan gevolgen hebben voor uw toeslagen. Kijk op website van de Belastingdienst voor uw situatie.

Waar kijkt de Belastingdienst naar bij een aanvraag huurtoeslag?

Algemeen

De Belastingdienst kijkt, onder andere, naar de hoogte van uw inkomen, vermogen en de te betalen huur. Voor alle informatie over huurtoeslag verwijzen wij u naar de website van de Belastingdienst.

Waar kan ik meer informatie vinden over huurtoeslag?

Algemeen

U kunt contact opnemen met de Belastingdienst (0800) 0543 of kijk op de site van de Belastingdienst Belastingdienst.

Heeft huisbewaring invloed op mijn huurtoeslag?

Algemeen

Het kan zo zijn dat u door de huisbewaring minder of geen huurtoeslag krijgt. U moet de huisbewaring namelijk melden bij de Belastingdienst. En de huisbewaarder moet zich inschrijven op het adres. De huisbewaarder heeft geen recht op huurtoeslag.

Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over huurtoeslag bij huisbewaring. U kunt de Belastingdienst ook bereiken via 0800 - 05 43.

Wat is rekenhuur?

Algemeen

De ‘rekenhuur’ is een begrip uit de huurtoeslag. Het is de kale huur vermeerderd met maximaal €48 aan servicekosten. Is de rekenhuur lager dan de huurtoeslaggrens? Dan kunt u huurtoeslag krijgen. Is de rekenhuur hoger? Dan bestaat er geen recht op huurtoeslag.

Enkele handige links:

Wilt u weten hoe uw maandelijkse huur is opgebouwd? Deze informatie vindt u terug op het huurcontract, de brief over de jaarlijkse huurverhoging of op Mijn Kennemer Wonen. Heeft u nog geen account?  Dan vraagt u dit hier aan.