tuinonderhoud

Voor leefbare buurten en straten is het belangrijk dat uw tuin er netjes uitziet. Ieder mag zijn tuin op zijn eigen manier inrichten. Er zijn geen richtlijnen voor. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van uw tuin. Als u uw tuin niet goed onderhoudt spreken wij u er op aan.

Veel gevraagd over tuinonderhoud

Ik wil een tuinhuisje plaatsen in mijn tuin. Mag dat?

Algemeen

Voor het plaatsen van een tuinhuisje moet u schriftelijk toestemming vragen bij Kennemer Wonen. U kunt hier uw aanvraag indienen. Voor de spelregels van de gemeente raden wij aan om deze website goed te bekijken: https://watmagikbouwen.nl/bijgebouw/ 

 

De (tuin) tegels zijn verzakt?

Algemeen

Herstellen en onderhouden van zelf aangebrachte paden en terrassen is voor eigen rekening van de huurder. Herstellen van toegangspaden aangelegd door Kennemer Wonen behorende bij de woning en gemeenschappelijke paden is voor rekening van Kennemer Wonen.

Wat doet Kennemer Wonen als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Algemeen

Als u uw tuin niet goed onderhoudt, spreken wij u er op aan en afhankelijk van de oorzaak onderzoeken we samen mogelijke oplossingen. Wij stellen samen met u een termijn vast om de tuin in orde te maken. Kunt of wilt u niet meewerken dan neemt Kennemer Wonen maatregelen en laat Kennemer Wonen de werkzaamheden uitvoeren. De kosten zijn voor uw rekening.

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat kan ik doen?

Algemeen

Er zijn (vrijwilligers) organisaties die u kunnen helpen met het onderhouden van uw tuin. Neem hiervoor contact op met uw gemeente. Zij kunnen u doorverwijzen.  U kunt ook uw eigen netwerk van familie, vrienden of buren inschakelen of het onderhoud betaald laten doen door een bedrijf.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Bij wie kan ik dit melden?

Algemeen

Als u vindt dat de tuin van uw buren niet goed wordt onderhouden, kunt u het beste eerst uw buren hierop aanspreken. Een goed gesprek kan wonderen doen.

Hierbij een aantal tips:

  • Wacht met praten als uw boosheid is gezakt
  • Maak een afspraak en neem de tijd
  • Kom met duidelijke voorbeelden
  • Denk zelf alvast na over een oplossing en bespreek deze
  • Blijf rustig en maak duidelijke afspraken met elkaar

Als het contact met uw buren moeilijk of helemaal niet loopt adviseren wij u gebruik te maken van De Bemiddelingskamer. Dit kunt u doen door zelf contact op te nemen met de Bemiddelingskamer en om een bemiddeling te vragen. Ook wij kunnen een aanvraag voor bemiddeling voor u doen. U wordt daarna benaderd door De Bemiddelingskamer voor een intakegesprek. Is bemiddeling niet mogelijk, neem dan contact met ons op.

Ik wil een boom in mijn tuin planten. Wat moet ik doen?

Algemeen

Het planten van een boom is een zelf aangebrachte voorziening (wijziging) aan het gehuurde. Daarom moet u daarvoor eerst schriftelijk toestemming vragen aan Kennemer Wonen. Aan de toestemming worden voorwaarden verbonden. Zie hiervoor de folder tuinonderhoud. Uw aanvraag voor het planten van een boom doet u hier.

Welke regels gelden voor de bestrating van de tuin?

Algemeen

In ons tuinbeleid hebben wij opgenomen dat u maximaal tweederde van uw tuinoppervlakte mag bestraten. Het resterende deel houdt u groen. Zorg voor goede voorzieningen om het regenwater binnen de eigen tuin af te voeren. 

Let bij het bestraten van uw tuin ook op hoogteverschil met de tuin van de buren. Het is vervelend als het regenwater wat van uw tuin wordt afgevoerd voor overlast in de tuin van uw buren zorgt.

Daarnaast raden wij aan om vanaf de gevel van uw woning/ berging minimaal een halve meter vrij van bestrating te houden.

Wat moet ik doen aan het onderhoud van mijn tuin?

Algemeen

U mag uw tuin naar eigen inzicht inrichten. Het is wel belangrijk dat de tuin een onderhouden en verzorgde indruk maakt. Dus geen hoog opschietend onkruid, overhangende takken of een kapotte schutting. Bomen moet u zelf kunnen snoeien en mogen niet te hoog worden en daarmee overlast of beschadigingen aan de woning veroorzaken. Als u een boom wilt planten, dan moet u toestemming aan ons vragen via dit aanvraagformulier.

De tuin mag niet vol staan met goederen en vuilniszakken. De tuin mag ook niet gebruikt worden voor de stalling van auto’s, caravans of boten en het is niet toegestaan om te parkeren in de voor- of achtertuin. Parkeren in de voortuin is alleen toegestaan als er een parkeerplek in de tuin is toegewezen.

Bent u de eerste huurder van een nieuwbouwwoning? Dan bent u verplicht om een tuin aan te leggen en deze te egaliseren met een laag zwarte tuinaarde.

Zie voor meer informatie onze folder tuinonderhoud met de regels over tuininrichting en onderhoud.

Ik wil een regenton in mijn tuin plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Kennemer Wonen vindt duurzaamheid belangrijk. Zuinig omgaan met water hoort daar zeker bij! Wilt u een regenton in uw tuin plaatsen? Stuur dan een aanvraag ZAV (zelf aangebrachte voorziening). Wij beoordelen uw aanvraag en geven u schriftelijk door of u een regenton mag plaatsen.

Wist u dat er subsidie mogelijkheden zijn voor vergroenen van uw tuin? Kijk hier voor de subsidiemogelijkheden in uw gemeente.