Geluidsoverlast

Kennemer Wonen helpt u graag bij het vergroten van uw woonplezier. Toch komt het in de beste buurten voor: geluidsoverlast. Heeft u weleens overlast van uw buren? Wij geven u graag tips hoe u hier mee om kunt gaan. ​Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat uw buren zich niet van de overlast bewust zijn. Met een goed gesprek kunt u een heleboel ergernis oplossen.

Veel gevraagd over Geluidsoverlast

Ik ervaar geluidsoverlast van mijn buren. Wat kan ik doen?

Algemeen

Als u geluidsoverlast ondervindt van uw buren, kunt u eerst proberen om zelf met de buren tot een oplossing te komen. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze overlast veroorzaken. Laat uw buren daarom weten waar u overlast van heeft. Een goed gesprek kan wonderen doen.

Hierbij een aantal tips:

  • ga niet praten als u boos bent
  • maak een afspraak en neem de tijd
  • kom met duidelijke voorbeelden van de overlast die u ervaart
  • denk zelf alvast na over een oplossing en bespreek deze
  • blijf rustig en maak duidelijke afspraken met elkaar

Lost het praten met uw buren niets op? Dan kunt u contact opnemen met De Bemiddelingskamer . U kunt zelf contact opnemen of Kennemer Wonen kan u aanmelden. Zijn de problemen na de bemiddeling nog steeds niet opgelost? Dan kunt u eens bij andere buren achterhalen of zij ook overlast hebben van dezelfde buren. Samen staat u namelijk veel sterker. In dit stadium is het belangrijk dat u noteert waar u precies last van heeft en op welke momenten.

Bent u een huurder van Kennemer Wonen dan kunt u een overlast melding indienen via onze website. Bent u geen huurder van Kennemer Wonen dan kunt u het overlastformulier gebruiken.

Meer informatie vind u in de folder beter een goede buur.

Wat doet Kennemer Wonen aan geluidsoverlast?

Algemeen

In de meeste gevallen is er geen sprake van overlast, maar van last (hinder). Dat wil zeggen dat de klager wel degelijk last heeft van bijvoorbeeld zijn buren, maar dat de feiten niet ernstig genoeg zijn dat Kennemer Wonen actie onderneemt.

Het is dus goed om onderscheid te maken tussen "gewone" leefgeluiden zoals spelende kinderen, blaffende honden en muziek of dat er sprake is van overlast. Bij last (hinder) moeten partijen zelf een oplossing vinden. Wanneer de situatie ernstig is kunt u ons vragen om uw zaak aan te melden bij De Bemiddelingskamer of zelf contact met hen opnemen.

Wilt u toch een overlast melding bij ons doen, dan kunt u dat op onze website doen of u kunt het overlastformulier gebruiken.

Meer informatie kunt u vinden in de folder beter een goede buur.

Hoe kunt u geluidsoverlast melden bij Kennemer Wonen?

Algemeen

Als u geluidsoverlast ondervindt van uw buren, kunt u eerst proberen zelf tot een oplossing te komen. Bij geluidsoverlast is het belangrijk dat u noteert wanneer u overlast ervaart en waardoor dit komt. Het bijhouden is erg belangrijk. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze geluidsoverlast veroorzaken. Laat uw buren daarom weten waar u overlast van heeft. Een goed gesprek doet wonderen. Bij ernstige geluidsoverlast 's avonds of in het weekend kunt u de politie bellen. De politie is bereikbaar op telefoonnummer 0900-8844.

Hierbij een aantal tips:

  • ga niet praten als u boos bent
  • maak een afspraak en neem de tijd
  • kom met duidelijke voorbeelden
  • denk zelf alvast na over een oplossing en bespreek deze
  • blijf rustig en maak duidelijke afspraken met elkaar

Als het contact met uw buren moeilijk of helemaal niet loopt adviseren wij u gebruik te maken van De Bemiddelingskamer. Deze onafhankelijke organisatie bemiddelt bij conflict tussen buren. U kunt zelf contact op nemen met de Bemiddelingskamer en om een bemiddeling te vragen of wij doen dit voor u waarna u wordt benaderd door de Bemiddelingskamer voor een intakegesprek.

Meer informatie kunt u vinden in de folder beter een goede buur.