erfafscheiding

Het is gebruikelijk tussen u en uw buren een erfafscheiding te plaatsen. Dit kan een natuurlijke vorm hebben of een constructie zijn zoals een schutting of een hekwerk. Het is belangrijk dat u goed afstemt met uw buren voordat u iets wilt plaatsen, wijzigen of veranderen.

Veel gevraagd over erfafscheiding

Ik wil een schutting plaatsen? Mag dat?

Algemeen

Ja, maar er zijn regels voor erfafscheidingen, zoals de maximale hoogte in de voor- en achtertuin of naast de woning.

Plaatst u de erfafscheiding op de erfgrens dan is deze gezamenlijk eigendom van u en uw buren; ook als uw buren niet hebben meebetaald. De buren mogen aan hun kant van de schutting schilderen, een vogelhuisje of een lamp plaatsen en ook beplanting tegen de schutting plaatsen. Wilt u dit niet? Zet dan de schutting 10 centimeter uit de erfgrens, op uw eigen grond.

Als de erfafscheiding op de erfgrens staat, dan zijn u en uw buren allebei verantwoordelijk voor aanlegkosten, onderhoud, schoonhouden en vernieuwen van de erfafscheiding. Als de erfafscheiding van uw tuin grenst aan grond van de gemeente, dan bent u verantwoordelijk voor onderhoud van de gehele schutting.

Meer informatie over uw rechten en plichten bij het plaatsen van een schutting leest u op de website van het juridisch loket.

Kijk voor de regels voor het plaatsen van een erfafscheiding in onze folder tuinonderhoud, of ga naar het Omgevingsloket online omgevingsloket of informeer bij uw gemeente.

Let op! Als u een schutting wilt plaatsen, dan moet u hier een ZAV (zelf aangebrachte voorziening) voor indienen. U krijgt dan schriftelijk toestemming voor het plaatsen van de schutting en weet dan ook direct aan welke regels u zich moet houden.

Ik wil een erfafscheiding verwijderen? Mag dat?

Algemeen

Ja dat mag. Maar staat de afscheiding op de erfgrens? Dan is toestemming van de buren nodig.

Meer over uw rechten en plichten bij het verwijderen van een erfafscheiding leest u op de website van het juridisch loket.

Ik wil een erfafscheiding (schutting) wijzigen? Mag dat?

Algemeen

Ja dat mag. Maar staat de afscheiding op de erfgrens? Dan is toestemming van de buren nodig.

Meer over uw rechten en plichten bij het wijzigen van een erfafscheiding leest u op de website van het juridisch loket.

Ik wil een heg plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Ja, dat mag. Gaat u de heg samen met de buren plaatsen? Dan mag u deze op de erfgrens planten. U bent samen verantwoordelijk voor het onderhouden van de heg.

Gaat u de heg alleen plaatsen? Dan moet u de heg minimaal 50 centimeter uit de kavelgrens planten. Houd er rekening mee dat u voor het snoeien van de heg aan de kant van uw buren altijd toestemming aan uw buren moet vragen.

Kijk voor de regels voor het plaatsen van een erfafscheiding in onze tuinonderhoud, op het het omgevingsloket of informeer bij uw gemeente.

Meer informatie over uw rechten en plichten bij het plaatsen van een heg leest u op de website van het juridisch loket.