Zorgwoning

Een zorgwoning is een gewone huurwoning maar met extra gemakken. Sommige gebouwen met zorgwoningen hebben een gemeenschappelijke ruimte of tuin voor alle bewoners. Ze liggen meestal in een rustige omgeving met de huisarts, zorgaanbieder, supermarkt en openbaar vervoer dichtbij. U kunt zich inschrijven als woningzoekende bij SVNK om in aanmerking te komen voor een zorgwoning. Mensen met een huisvestiingsindicatie hebben voorrang.

Veel gevraagd over Zorgwoning

Hoe kom ik aan een zorgwoning (nultreden of beschut wonen)?

Alle Nultreden woningen en Beschut Wonen woningen die vrij komen kunt u vinden op de site van het SVNK. U kunt op de website van het SVNK bij het woningaanbod selecteren op Nultreden Woningen.

Welke voorrangsregels gelden er voor zorgwoningen (nultreden of beschut wonen)?

Nultredenwoningen en Beschut Wonen woningen worden met voorrang toegewezen aan woningzoekenden met een huisvestingsindicatie van de gemeente (WMO). Gemeentes kennen indicaties toe aan mensen die op basis van hun lichamelijke conditie problemen ervaren in hun huidige woonsituatie.

Als u staat ingeschreven als woningzoekende bij het SVNK en u heeft de juiste indicatie, dan krijgt u voorrang als u reageert op Nultredenwoningen en Beschut Wonen woningen. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik u naar de website van het SVNK.

 

Hoe kom ik in aanmerking voor een huisvestingsindicatie die voorrang geeft op zorgwoningen (nultreden of beschut wonen)?

Sinds 2015 vraagt u een huisvestingsindicatie aan bij uw gemeente. Gemeentes kennen huisvestingsindicaties toe aan mensen die op basis van hun lichamelijke conditie problemen ervaren in hun huidige woonsituatie. Als u een huisvestingsindicatie heeft gekregen, stuurt u een kopie daarvan aan een van de corporaties van het SVNK. De corporatie voegt dit dan toe aan uw inschrijving bij het SVNK. Alleen als bij uw inschrijving staat aangegeven is dat u een huisvestingsindicatie hebt, krijgt u voorrang.

 

Wat is een zorgwoning (nultreden of beschut wonen)?

Een zorgwoning is een zelfstandige huurwoning geschikt voor mensen met een zorgvraag. Een zorgwoning wordt met voorrang toegewezen aan woningzoekenden met een huisvestingsindicatie.

Er zijn twee soorten zorgwoningen: een 'Nultredenwoning' of een woning van het type 'Beschut Wonen':

  • Een Nultredenwoning is een gewone woning zonder drempels, zodat u er met een rollator makkelijk doorheen kunt. 
  • Woningen van het type 'Beschut Wonen' zijn woningen met een bouwwijze gericht op beschermd of beschut wonen. Vaak is er bij deze woningen een gemeenschappelijke ruimte of tuin voor de bewoners.

Sommige zorgwoningen liggen in de directe of nabije omgeving van een zorginstelling. Bewoners wonen hier zelfstandig, maar kunnen bijvoorbeeld tegen betaling gebruik maken van de zorg en deelnemen aan activiteiten van de instelling. Om in aanmerking te komen voor een zorgwoning kunt zich inschrijven als woningzoekende bij het SVNK en reageren op zorgwoningen.

Hoe maak ik kans op een zorgwoning (nultreden of beschut wonen)?

Om kans te maken op een Nultreden of Beschut Wonen woning moet u zich inschrijven als woningzoekende bij het SVNK en reageren op Nultreden woningen. Op de website van het SVNK kunt u bij het huuraanbod 'Nultreden woningen' selecteren. Ook herkent u een Nultreden of Beschut Wonen woningen doordat er in de advertentietekst staat dat een huisvestingsindicatie op basis van een zorgvraag voorrang geeft. Om te reageren op deze woningen heeft u geen huisvestingsindicatie nodig.

Meer vragen (2)