mechanische ventilatie

Een mechanisch afzuigsysteem zuigt lucht uit uw woning met een speciale ventilator. Op de ventilator zijn luchtkanalen aangesloten waardoor lucht wordt afgezogen uit de keuken, de badkamer en het toilet. Dat gebeurt via de afzuigventielen. Deze zijn meestal te vinden in het plafond.

Veel gevraagd over mechanische ventilatie

Wanneer worden de filters van het mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (wtw) vervangen?

Algemeen

Het onderhoud van de WTW gebeurt één keer per twee jaar. De onderhoudsmonteur laat weten wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Deze onderhoudsbeurt zal gelijktijdig met het onderhoud aan uw CV-ketel plaats vinden. TIjdens dit bezoek zal ook het filter van de WTW worden vervangen.

De monteur laat dan ook twee nieuwe filtersets achter, zodat u deze na drie maanden en na een jaar zelf kunt vervangen. Om het filter schoon te houden, kunt u één keer per maand de stofzuiger langs de inblaaszijde van de wtw halen. 

Meer informatie leest u in onze folder mechanische ventilatie.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ook in de winter is het belangrijk om uw woning goed te ventileren. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een volwassene produceert in 24 uur tussen de 9 en 12 liter vocht. Door te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door verse en drogere lucht. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren. Daarnaast raden wij aan om ook de verwarming regelmatig op 21 graden te zetten, zodat vochtige lucht beter kan worden afgevoerd.

Op de volgende pagina’s vindt u nog meer nuttige informatie over ventileren en het voorkomen van schimmel: 


De website van GGD Leefomgeving 
Video over ventileren (GGD) 
Video voorkomen van vocht in huis (GGD) 
Video hoe verwarm je je huis (GGD) 
Rijksoverheid: ventileren 

Of raadpleeg onze handige folder voor praktische tips Folder Schimmelpreventie NL. Voor de Engelse versie van deze folder klikt u hier: Folder Schimmelpreventie EN.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Een mechanisch ventilatiesysteem voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam. Het is dus belangrijk dat u roosters open laat staan.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

 • bobbelend behang
 • schimmel op muren of plafond
 • schimmel in de badkamer

Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let u er dus op dat u goed ventileert, dit zorgt voor een gezonder klimaat in huis.

Op de volgende pagina’s vindt u nog meer nuttige informatie over ventileren en het voorkomen van schimmel: 

Of raadpleeg onze handige folder voor praktische tips Folder Schimmelpreventie NL. Voor de Engelse versie van deze folder klikt u hier: Folder Schimmelpreventie EN.

Op welke stand moet ik het mechanisch ventilatiesysteem zetten?

Algemeen

Er zijn 2 typen mechanische ventilatie: met een draaiknop (vaak in de keuken) of met een afstandsbediening. De afstandsbediening is een vierkant wit kastje met 4 knoppen.

Bediening mechanische ventilatie met draaiknop: 

 • stand 0 = uit
 • stand 1 = zacht
 • stand 2 = Hard

Gebruik de harde stand (2) bij koken en douchen. Laat als je klaar bent de mechanische ventilatie minimaal 10 minuten op de harde stand staan om vocht en luchtjes af te voeren. Zorg altijd voor verse luchttoevoer door een raampje of rooster open te zetten!

Laat deze mechanische ventilatie altijd op stand 1 staan en zet hem niet uit. Dit brengt het vochtgehalte in de woning naar beneden.

Bediening mechanische ventilatie met vierkante afstandsbediening:

 • stand 1 = zachtjes afzuigen (deze mechanische ventilatie kan NIET uit.)
 • stand 2 = harder draaien. Gebruiken bij feestjes etc.
 • stand 3 = hardste stand. Gebruiken bij koken/douchen.
 • Zandloper stand = hier draait de mechanische ventilatie 5 minuten lang op stand 3 en schakelt daarna automatisch terug naar stand 1. Bij elke extra druk op de knop draait de mechanische ventilatie 5 minuten langer door op stand 3.

Druk de zandloperstand minimaal 2x in na het douchen. Zorg altijd voor verse luchttoevoer door een raampje of rooster open te zetten.

In de afstandsbediening zit een platte knoopbatterij. Is de batterij leeg? Dan moet u deze zelf vervangen.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte terug win (WTW)?

Algemeen

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning is een systeem dat warmte van de uitgaande lucht gebruikt om de inkomende lucht voor te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Bij mechanische ventilatie met warmteterugwinsysteem is het niet nodig om roosters in uw woning open te laten staan.

Zijn er ook tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het woonvocht naar buiten wordt afgevoerd en er verse, schone lucht het huis binnen komt.  
Met de volgende tips houdt u uw woning vrij van schimmel en vocht: 

 • Droog de was buiten 
 • Laat ventilatieroosters in de kozijnen altijd open 
 • Verwarm het huis  
 • Sluit de badkamerdeur tijdens het douchen 
 • Meet de luchtvochtigheid 
 • Ventileer bij het koken 
 • Lucht regelmatig 
 • Zorg voor doorstroming van de lucht 

Op de volgende pagina’s vindt u nog meer nuttige informatie over ventileren en het voorkomen van schimmel: 

Of raadpleeg onze handige folder voor praktische tips Folder Schimmelpreventie NL. Voor de Engelse versie van deze folder klikt u hier: Folder Schimmelpreventie EN.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken en mijn ventilatieroosters te reinigen?

Algemeen

 • U kunt het rooster zelf het beste droog schoonmaken met een borstel of met de stofzuiger. Bij sommige types kunt u aan de binnenkant de kap van het rooster afnemen en deze in een sopje van water met een afwasmiddel schoonmaken.
 • De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel, schoonmaken. Als de ventielen sterk vervuild zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst en dat u ze niet verwisselt. Het is handig ze te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat elk ventiel op de juiste plek wordt teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet u deze af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel.
 • Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed dat u eenmaal per maand de filters schoonmaakt met een stofzuiger.

Mijn mechanische ventiatie systeem is stuk. Wat moet ik doen?

Algemeen

Heeft u een ventilatie systeem met een (drie-standen) schakelaar in de keuken en-/of de badkamer? Dan neemt u contact op met de zelfde partij die het onderhoud aan uw CV-ketel uitvoert. U vindt de contactgegevens op de sticker op uw CV-ketel.

Let op: Kennemer Wonen heeft sinds januari 2023 nieuwe partners voor het onderhoud aan de mechanische ventilatie.

Woont u in Castricum, Limmen, Akersloot, Heiloo, Uitgeest of Marken Binnen, dan belt u met Gasservice Noord Holland op nummer (0299) 432 111.

Woont u in Alkmaar, Bergen, Groet, Schoorl of Egmond, dan belt u met Bonarius op nummer (088) 115 1313.

Denkt u dat alleen de batterij van de afstandsbediening vervangen moet worden? In dit filmpje ziet u hoe u dit zelf kunt doen.

Woont u in een appartement met een collectieve mechanische ventilatie? Dan belt u met Kennemer Wonen. Uiteraard kunt u ook uw reparatieverzoek indienen via onze website.

De batterij van de afstandsbediening van mijn mechanische ventilatie is leeg. Hoe vervang ik deze?

Algemeen

Hoe u de batterij van de afstandsbediening van het mechanische ventilatiesysteem vervangt, ziet u hier.

Ik heb schimmel bestrijding aangevraagd. Wat doet het onderhoudsbedrijf?

Algemeen

Als het onderhoudsbedrijf bevestigt dat u last van schimmel heeft, zal deze de schimmel doden met speciale schimmel doder. Ook geeft het onderhoudsbedrijf u advies over ventileren en het voorkomen van schimmel in de toekomst.  

Het voorkomen van schimmel is iets waar u, als bewoner, zelf verantwoordelijk voor bent. Het bestrijden van schimmel is een extra service van Kennemer Wonen. Het schoonmaken en eventueel opnieuw schilderen is iets wat u zelf moet doen.

Ik heb schimmel bestrijding aangevraagd. Wat moet ik zelf doen?

Algemeen

Voor het bezoek van het onderhoudsbedrijf moet u er voor zorgen dat de schimmel bereikbaar is. Dus meubels (zoals kasten, banken en dergelijke) moeten twee meter van de muur af gezet worden.

Doordat de schimmel gedood is, kunt u zelf veilig na 24 uur de schimmel afborstelen met een harde borstel of schoonmaken met allesreiniger. Wij raden u aan om de muur of plafond opnieuw te schilderen met Inducoat fungi verf.  


Op de volgende pagina’s vindt u nog meer nuttige informatie over ventileren en het voorkomen van schimmel: 

Of raadpleeg onze handige folder voor praktische tips Folder Schimmelpreventie NL. Voor de Engelse versie van deze folder klikt u hier: Folder Schimmelpreventie EN.

Woont u in een eengezinswoning van voor 2000? En heeft u nog nooit energiebesparende maatregelen, zoals gevelisolatie, aangevraagd? Dan is het aan te raden om te onderzoeken welke isolatiemogelijkheden er voor uw woning zijn. Dien hiervoor een aanvraag in via  Energiebesparende maatregelen

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Algemeen

Een hygrometer toont de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Een waarde tussen 40 en 60 procent is goed.

Is de waarde lager? Dan is de lucht in huis te droog. U moet de lucht dan bevochtigen.

Is de waarde hoger? Dan is de lucht te vochtig. U moet de lucht dan minder vochtig maken. Dit doet u door te ventileren.

Praktische tips over ventileren leest u in Folder Schimmelpreventie NL. Voor de Engelse versie van deze folder klikt u hier: Folder Schimmelpreventie EN.

Ik heb schimmel bestrijding aangevraagd. Is de schimmel behandeling veilig voor mens en dier?

Algemeen

Het schimmel dodend middel is onschadelijk voor mens en dier. Wel adviseren wij u om niet aanwezig te zijn in de ruimte die behandeld wordt.

U hoeft uw woning niet te verlaten. Na een half uur, na goed ventileren van de behandelde ruimte, is de geur van de behandeling zo goed als weg.