mechanische ventilatie

Een mechanisch afzuigsysteem zuigt lucht uit uw woning met een speciale ventilator. Op de ventilator zijn luchtkanalen aangesloten waardoor lucht wordt afgezogen uit de keuken, de badkamer en het toilet. Dat gebeurt via de afzuigventielen. Deze zijn meestal te vinden in het plafond.

Veel gevraagd over mechanische ventilatie

Wanneer worden de filters van het mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (wtw) vervangen?

Om de twee jaar komt er iemand langs om de wtw te onderhouden en het filter te vervangen. De monteur laat dan ook een nieuwe filter achter, zodat u deze na een jaar zelf kan vervangen. Om de 6 jaar worden de kanalen gereinigd.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Een mechanisch ventilatiesysteem voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Hoe vaak worden de kanalen van een mechanische ventilatiebox schoongemaakt?

De kanalen van de mechanische ventilatie worden eens per zes jaar schoongemaakt.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

 • bobbelend behang
 • schimmel op muren of plafond
 • schimmel in de badkamer

Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let u er dus op dat u goed ventileert, dit zorgt voor een gezonder klimaat in huis.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de informatiepagina ventileren  of raadpleeg de brochure Schimmel voorkomen en verwijderen.

Op welke stand moet ik het mechanisch ventilatiesysteem zetten?

​Er zijn mechanische ventilatiesystemen met twee standen en met drie standen. Bij systemen met twee standen geldt:

  • Stand 1: altijd, tenzij: 
  • Stand 2: als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt, of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor worden het meeste vocht en de kookdampen afgezogen.

Bij systemen met drie standen geldt: ​

  • Stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat.
  • Stand 2: als u overdag thuis bent.
  • Stand 3: als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt, of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor worden (bijna) alle vocht en kookdampen afgezogen.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte terug win (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning is een systeem dat warmte van de uitgaande lucht gebruikt om de inkomende lucht voor te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt.

Zijn er ook tips om goed te ventileren?

Goed ventileren betekent dat het woonvocht naar buiten word afgevoerd. Gebruik daarvoor zoveel en zo lang mogelijk de aanwezige ventilatieroosters en ramen. Tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoge stand zetten en ongeveer 20 minuten laten aanstaan na het koken en douchen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de informatiepagina: ventileren.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken en mijn ventilatieroosters te reinigen?

 • U kunt het rooster zelf het beste droog schoonmaken met een borstel of met de stofzuiger. Bij sommige types kunt u aan de binnenkant de kap van het rooster afnemen en deze in een sopje van water met een afwasmiddel schoonmaken.
 • De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel, schoonmaken. Als de ventielen sterk vervuild zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst en dat u ze niet verwisselt. Het is handig ze te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat elk ventiel op de juiste plek wordt teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet u deze af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel.
 • Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed dat u eenmaal per maand de filters schoonmaakt met een stofzuiger.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een volwassene produceert in 24 uur tussen de 9 en 12 liter vocht. Door te ventileren wordt de door de bewoners geproduceerde vochtige lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door verse en drogere lucht. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de volgende informatiepagina: ventileren.